Верховна Рада підтримала проект Стратегії державної екологічної політики до 2030 року
вівторок, 16 жовтня 2018, 19:51

Ухвалення законопроекту "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року" (№8328) змінить екологічний курс країни на європейський, переконаний міністр екології та природних ресурсів, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак.

Про це він заявив з трибуни Верховної Ради, представляючи відповідний документ.

За словами міністра, охорона довкілля має бути у пріоритетах державної політики. Українці мають дивитися на всі сфери життя крізь екологічну призму, а бізнес поступово переходити до екологічно дружніх процесів виробництва.

"Екологічні стандарти мають бути інтегровані у всі сфери економіки та повсякденне життя українців. Така система успішно діє у європейських країнах і має бути апробована і в наших реаліях. Лише інтеграція екологічної політики до соціально-економічного розвитку дасть можливість стабілізувати стан довкілля в Україні і перейти до моделі сталого розвитку", - переконаний Остап Семерак.

"Фактично дві третини населення країни проживає на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає екологічним нормам, а стан земельних ресурсів та поверхневих водних об’єкті, якість води в них за ступенем забруднення віднесені до забруднених і дуже забруднених", - наголосив міністр.

За його словами, більшість екологічних стандартів та норм не переглядалися з часів Радянського Союзу.

"А це означає, що ми рухалися по стандартах, не адаптованих до нових екологічних викликів. Закладені завдання в новій стратегії спрямовані не лише на подолання наслідків екологічних проблем в Україні, а й на усунення "кореневих" причин їх виникнення", - наголосив Остап Семерак.

При цьому він додав, що цілі Стратегії державної екологічної політики України, у разі її ухвалення парламентом, можуть переглядатися кожні 5-6 років залежно від ефективності їх впровадження.

Остап Семерак підкреслив, що розроблений Мінприроди документ відповідає європейським екологічним стандартам життя, а також середньостроковим пріоритетам дій Уряду. Над цим документом працювали спеціалісти зі всіх галузей - як міжнародних, так і українських організацій. Крім того, він пройшов широке громадське обговорення.

Верховна Рада підтримала ухвалення відповідного законопроекту у першому читанні 234-ма голосами.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua