Верховна Рада підтримала за основу законопроект про створення Інституту книги (відео)
середа, 4 листопада 2015, 13:29

Ухвалення законопроекту №3084 щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері дозволить створити Інститут книги, який опікуватиметься книговидавництвом, бібліотечною справою, а також підтримкою перекладів українських книжок за кордоном.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», Голова Комітету Верховної Ради з питань духовності і культури Микола Княжицький, представляючи даний законопроект.

«Сьогодні питанням книги в Україні ніхто не займається. Як це не дивно, програма «Українська книга» знаходиться у віданні Держтелерадіо, що взагалі незрозуміло. Частиною бібліотек опікується Академія наук, Міністерство освіти, органи місцевої влади. Підтримкою українських перекладів за кордоном взагалі ніхто не опікується, за винятком декількох департаментів у Міністерстві культури», - наголосив він.

За словами Княжицького, створення Інституту книги дозволить впорядкувати усі ці питання «в межах існуючого бюджету», тому дуже важливо ухвалити цей закон якнайшвидше для того, щоб внести відповідні зміні до проекту Державного бюджету на 2016 рік до його ухвалення.

Як зазначив співавтор законопроекту, основні його положення передбачають створення державної неприбуткової установи в структурі Міністерства культури України - Інституту книги, який відповідатиме за реалізацію державної політики в сфері книговидавництва, створення видавничої продукції та її розповсюдження, підтримку бібліотечної сфери.

Микола Княжицький повідомив, що під час розробки законопроекту автори обрали в якості прикладу японський Інститут книги.

Крім того, голова профільного комітету повідомив, що даний законопроект передбачає чітку процедуру призначення директора Наглядової ради інституту, визначає повноваження інституту. Також в законопроекті міститься норма, що програми підтримки бібліотек і їх фінансування є окремим розділом Національної стратегії в галузі культури, яка затверджується Кабінетом Міністрів.

Разом з тим Микола Княжицький вніс з голосу правку до тексту щодо місцезнаходження інституту. Пропонується, окрім Києва, розглянути такі міста, як Львів, Одеса чи Харків. Так само він запропонував виключити вимогу щодо культурологічного профілю освіти директора інституту.

«Керівник інституту повинен просто мати вищу освіту, бо є багато людей, які цим займаються, але не мають культурологічної освіти», - резюмував представник фракції «Народний фронт».

Законопроект №3084 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері підтримали у першому читанні 233 народних депутата.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua