Верховна Рада підтримала законопроект про роздержавлення друкованих ЗМІ (відео)
четвер, 24 грудня 2015, 19:47

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (№1123) з урахуванням усіх пропозицій президента України.

За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів.

Перед голосуванням Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар заявила з парламентської трибуни, що профільний комітет на своєму засіданні повністю підтримав усі пропозиції глави держави.

Вона наголосила, що ухвалення закону "Про роздержавлення ЗМІ" є одним із зобов’язань України перед Радою Європи.

"Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики одностайно просить зал підтримати зауваження президента, які носять технічний характер, для того, щоб ці технічні моменти були зняті, реформа – реалізована, а закон зміг би запрацювати вже з наступного року", - наголосила Сюмар перед голосуванням.

Законопроект про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації був підтриманий народними депутатами ще 24 листопада поточного року. Після цього президент вніс до тексту закону низку своїх пропозицій.

По-перше, він запропонував доповнити текст документу нормою про збереження мови видання після його роздержавлення.

Крім того, цим законом встановлюється, що "при виході органів державної влади та органів місцевого самоврядування із складу засновників друкованого ЗМІ та редакцій з перетворенням редакцій членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання необхідним є збереження назви, цільового призначення і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації".

По-друге, президент запропонував внести наступну норму: "Питання щодо офіційного оприлюднення друкованими засобами масової інформації нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, щодо механізму реалізації положень про офіційне опублікування та набрання чинності нормативно-правовими актами цим Законом не регулюються".

Щодо цього Вікторія Сюмар зауважила, що в тексті закону №1123 чітко вказано, що "кожен орган влади має право залишити одне друковане видання, в якому не використовується творча праця журналістів, а публікуються тексти, наприклад: укази, аналіз законопроектів тексти від депутатських фракцій". 

"Ми мусимо доробити цю реформу, щоб такий рудимент радянського часу як державна преса нарешті в Україні за 24 роки незалежності був ліквідований", - резюмувала вона.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua