Верховна Рада підтримала законопроект про захист українського книжкового ринку від російської пропагандистської продукції (відео)
четвер, 20 жовтня 2016, 12:46

Верховна Рада підтримала законопроект щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту, яким передбачено введення дозвільного принципу  для книг походженням із країни-агресора (Росії).

За ухвалення відповідного законопроекту №5114 у першому читанні проголосувало 250 народних депутатів.

У своєю виступі Віце-прем’єр-міністр, представник партії «Народний фронт» В’ячеслав Кириленко наголосив, що Уряд та профільний парламентський комітет одноголосно схвалили даний проект закону, він пройшов погодження в усіх міністерствах та відомствах, громадськість та більшість видавців виступили за введення дозвільної процедури для друкованої продукції із РФ. Даний законопроект стане заслоном російській пропаганді, яка досі офіційно ввозиться в Україну, а особливо в південні та східні області. 

«Необхідність підготовки цього законопроекту  продиктована загрозою національній безпеці України  з боку Росії через ведення проти нашої країни інформаційно-психологічної війни, складовою якої є поширення в Україні  друкованої продукції антиукраїнського змісту», - повідомив В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр акцентував увагу, що законопроектом передбачається запровадження дозвільного принципу для усієї книжкової продукції походженням із країни-агресора.  Під заборону потраплятимуть книги, які містять антиукраїнський та антидержавний зміст, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, які пропагують силові структури країни-агресора.

Відповідно до законопроекту, під дозвільну процедуру потраплятимуть лише книги із РФ і тимчасово окупованих територій, тобто обмеження не застосовуватимуться для російськомовних книг, виданих в Україні.

Громадська експертна рада  протягом 10-ти днів надаватиме відповідні дозволи на ввезення книг за умови підтвердження  авторських  прав та наявності рецензій. 

Проект закону передбачає, що після його ухвалення кількість книг, які будуть дозволені для ввезення громадянами в ручній поклажі або супроводженому багажі без отримання дозволу, буде обмежено 10-ма примірниками на людину, в той час коли зараз через кордон можна завезти  до 50 кг книг одній особі


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua