Верховна Рада підтримала законопроекти щодо впровадження децентралізації, - Олена Бойко (відео)
четвер, 8 вересня 2016, 20:27

Верховна Рада підтримала законопроекти авторства, зокрема, членів фракції «Народний фронт», які усувають проблеми на шляху впровадження децентралізаційної реформи.

Про це заявила голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого  самоврядування, представник фракції «Народний фронт» Олена Бойко, коментуючи результати Дня децентралізації у Верховній Раді.

Вона зауважила, що фракція «Народний фронт» є послідовною в своїй роботі з питань децентралізації і вже протягом двох років бере активну участь в розробці відповідних імплементаційних законопроектів.

Олена Бойко також повідомила, що народні депутати фракції «Народний фронт», як одні з авторів та ініціаторів децентралізаційної реформи, постійно моніторять ситуацію щодо її імплементації на місцях. Завдяки цьому вони  добре обізнані з проблемами, які виникають в процесі впровадження реформи.

Так, за її словами, сьогодні український парламент ухвалив три важливих законопроекти з децентралізаційного пакету.

По-перше, це законопроект №4676 щодо підтримки добровільно об’єднаних громад, які об’єдналися в межах суміжних районів (ухвалений за основу. – Ред.). Парламентар пояснила, що ухвалення цього законопроекту дозволило усунути проблему, яка полягала в тому, що протягом останніх двох років Центральна виборча комісія не могла призначити перші вибори в цих громадах.

«Таким чином (без проведення виборів. – Ред.) добровільно об’єднані громади не можуть бути легітимними і не можуть завершити процес об’єднання. По суті, ми приймаємо рішення, яким дозволяємо Центральній виборчій комісії призначати перші вибори тих громад, які вже пройшли повний комплекс і підготували усі документи відповідно до закону про добровільне об’єднання громад. А вже після виборів Верховна Рада буде зобов’язана прийняти рішення щодо зміни меж тих районів відповідно до рішення цих громад», - зауважила вона.

Парламентар також додала, що законопроект №4676 перед цим підтримав як профільний комітет, так і Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. 

Наступний законопроект №4742, також ухвалений у першому читанні, визначає статус старост села і селищ.

Як зазначила Олена Бойко, необхідність ухвалення цього законопроекту виникана через те, що у законі про добровільне об’єднання громад не були виписані детально права, обов’язки та повноваження старости – обраної особи, яка представляє інтереси населеного пункту (села, селища), що входить в добровільно об’єднану громаду.

«Сьогодні ми, по суті, вирішили  в першому читанні це питання (деталізацію статусу старости. – Ред.)», - сказала вона.

Третій законопроект №4386-д був ухвалений в цілому і дозволяє наповнити бюджет місцевих громад за рахунок того, що до нього тепер будуть зараховуватися надходження від адміністративних послуг.

«По суті, це продовження бюджетної децентралізації», - додала вона.

У той же час представник фракції «Народний фронт» наголосила, що, на жаль, сьогодні не були ухвалені усі необхідні законопроекти щодо децентралізації через те, що «не всі народні депутати свідомо приймали рішення і не всі свідомо висловлювали свою думку щодо децентралізації». 

«Ми маємо пояснювати, що та група експертів, яка працює над децентралізацією, в унісон з нами, депутатами, та Мінрегіоном відстоює інтереси місцевого самоврядування та територіальних громад. Ні про яку централізацію йтися не може. Це хибна думка. Як і хибна думка про те, що така децентралізація не є ефективною», - наголосила Олена Бойко і додала, що про успіх децентралізації свідчить, зокрема, суттєве збільшення місцевих бюджетів.  


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua