Верховна Рада повинна сприяти захисту національних інтересів та державної мови в телеефірі, - Микола Княжицький (відео)
понеділок, 5 грудня 2016, 14:21

Голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький звернувся до керівництва парламенту з проханням включити до порядку денного сесії законопроект №5313 щодо мови аудіовізуальних (електронних) ЗМІ, який сприятиме захисту національних інтересів та державної мови в телеефірі.

Про це він заявив у понеділок під час засідання Погоджувальної ради.

«Прошу вас розглянути можливість про включення до порядку денного сесії проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації №5313. Це лише включення до порядку денного, це не розгляд», - наголосив Княжицький.

Співавтором цього законопроекту виступила також голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

Як зазначають автори, «метою законопроекту є закріплення законодавчих гарантій при здійсненні телерадіомовлення, зокрема встановлення обов’язкової частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, виконаних українською мовою протягом доби».

Так, законопроектом пропонується встановити, що «для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00, а для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення  -  частка на рівні 50%».

Окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

«Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу», - наголошують автори законопроекту.

На думку представників фракції «Народний фронт», прийняття законопроекту №5313 «сприятиме захисту національних інтересів, а також послабленню суспільної напруги, зумовленої використанням російської мови при виробництві телевізійних передач з урахуванням триваючого збройного конфлікту на сході України».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua