Верховна Рада прийняла другий пакет законів щодо посилення відповідальності неплатників аліментів
вівторок, 3 липня 2018, 12:48

Верховна Рада підтримали у другому читанні та в цілому другий пакет законопроектів, розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції #ЧужихДітейНеБуває.

Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

"Народні депутати об’єдналися і проголосували за пакет законопроектів, покликаних захистити права найменших українців. Це перемога всієї держави, адже сьогоднішні малюки в майбутньому розбудовуватимуть нашу країну. Лише щасливі діти можуть побудувати щасливе успішне суспільство", - наголосив міністр юстиції, представник партії "Народний фронт" Павло Петренко.

Він зауважив, що прийняті законопроекти не лише посилюють відповідальність неплатників аліментів, а й гарантують гідне фінансове утримання дітей, які проживають в неповних сім’ях.

"До прийняття другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває мінімальна сума аліментів становила близько 900 гривень. Нікому не треба пояснювати, що за ці гроші навіть прогодувати дитину неможливо, не кажучи про купівлю книжок, іграшок, одягу, оплату розвиваючих курсів чи гуртків. Ми змінили цю ситуацію", - зазначив очільник Мін’юсту.

Він також повідомив, що підтримані депутатами закони запроваджують систему мотивації батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають кошти у розвиток власних дітей. Для таких батьків, зокрема, передбачені податкові пільги та інші преференції.

Також серед новацій:

- система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року;

- система автоматизованого арешту коштів боржників;

- притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт;

- обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів;

- українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців;

- звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців;

- застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

Павло Петренко звернув увагу на те, що державні виконавці Міністерства юстиції з першого дня дії прийнятих документів готові почати виконання передбачених законами норм.

До другого пакету законопроектів в рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває входять: закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми" (№8294 від 19.04.2018), закон "Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України" (№8295 від 19.04.2018) та закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання" (№8296 від 19.04.2018).

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua