Верховна Рада ухвалила за основу законопроект щодо введення штрафів по відношенню до телеканалів-порушників, - Сюмар (відео)
четвер, 8 вересня 2016, 14:33

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 4815 щодо введення штрафів від Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення відносно телеканалів-порушників, що є більш гнучкою і м’якою системою, аніж попередження та відбір ліцензії.

За відповідний законопроект проголосували 250 народних депутатів.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар повідомила перед голосуванням, що  законопроект про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою) (№4815) передбачає можливість Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення - незалежного українського регулятора в сфері електронних ЗМІ – застосовувати штрафи відносно телеканалів.

«Я хочу наголосити, що штрафи – це більш гнучка і м’яка система, аніж попередження, яке існує зараз. Тому що, фактично, сьогодні ми маємо ситуацію, за якою Нацрада може винести одне і друге попередження, і це означає автоматичний відбір ліцензії. У випадку застосування штрафів Нацрада може попередити у такий спосіб телеканал, і це не буде призводити до відбору ліцензії і не буде сприяти тому, що телеканал може припинити своє мовлення», - наголосила голова профільного комітету.

Вона також зауважила, що подібна система штрафів вже давно та достатньо ефективно працює в багатьох європейських країнах.

Як зазначила Вікторія Сюмар, ці нововведення є гарним кроком також тому, що дуже часто стаються такі порушення, які «не тягнуть на попередження, однак можуть тягнути на штраф і на вказівку телеканалу, що він проводить десь помилкову редакційну політику». В якості прикладу вона навела нещодавню історію, коли на телеканалі «Інтер» під час концерту до Дня незалежності вирізали з ефіру гасло «Слава Україні».

У свою чергу інший представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький наголосив перед голосуванням, що фракція підтримує цей законопроект, оскільки він спрямований на посилення інформаційної безпеки держави та, за його словами, «дозволить не лише накладати штрафи на жорстких порушників нашої національної безпеки, а й контролювати діяльність провайдерів у кабельних мережах, які дуже часто ретранслюють російську пропаганду».

«Закликаю усіх в цьому залі бути патріотами не на словах і на трибунах, а на ділі і натиснути кнопку «за». Підтримайте цей законопроект!», - закликав парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua