Україна і Польща мають уникати розбрату та спроб посварити два народи, - Віктор Єленський (відео)
четвер, 8 вересня 2016, 17:43

Верховна Рада затвердила заяву-відповідь щодо ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі постанов про Волинську трагедію.

За відповідну заяву проголосували 247 депутатів.

Як зазначено у тексті заяви, ухвалення відповідних постанов Польщею "поставило під загрозу політичний дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв: українців та поляків".

"Верховна Рада України, відтак, засуджує односторонні дії Сенату та Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття", - йдеться в тексті звернення.

Як зазначив у своєму виступі у сесійній залі народний депутат фракції “Народний фронт”, член Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності  Віктор Єленський, Україна та Польща мають уникати розбрату та спроб посварити два народи, які були разом у найскрутніші часи своєї історії, наприклад, у Другу світову війну.

“Війна пройшла через наші країни на Захід і Схід, зі Сходу і на Захід, це все ми маємо пам'ятати. Ми маємо пам'ятати, скільки людей не повернулися з фронтів, скільки було замордовано окупантами, і скільки було зроблено нашими окупантами, щоб нацькувати наші народи одне на одного. Дуже мало є сімей, які не постраждали в роки Другої світової війни і в Польщі, і в Україні. Тому є спроби заробити політичні гешефти на цій трагедії і ми однозначно це засуджуємо”, - заявив народний депутат.

“Водночас ми засуджуємо спроби розсварити наші народи, зробити союзників, які ми були є і будемо -- ворогами, опонентами і супротивниками. Маємо сказати рішуче “ні” цьому і засудити тих регіоналів, які збирали в цьому залі підписи до польського уряду і польського парламенту з вимогою визнати Волинську трагедію геноцидом”, - наголосив Єленський.

Представник “Народного фронту” підкреслив на необхідності перегорнути цю ганебну сторінку, як заповідав Папа Йоан Павло ІІ, “прощаємо і просимо прощення”.

“Ми лишаємося союзниками і передаємо це наступним поколінням”, - резюмував народний депутат.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua