Верховна Рада закликала світову спільноту сприяти звільненню Сущенка та інших українських політв’язнів (відео)
четвер, 7 червня 2018, 17:29

Верховна Рада України звернулася до міжнародного співтовариства у зв'язку з протиправним вироком Московського міського суду у справі незаконно утримуваного в Російській Федерації громадянина України Романа Сущенка та закликала посилити тиск на Росію з метою звільнення його та всіх українських політв’язнів.

Відповідне рішення підтримали 238 народних депутатів.

У постанові, зокрема, йдеться, що Верховна Рада:

закликає міжнародне співтовариство засудити агресивну політику Російської Федерації та посилити тиск на Росію з метою припинення політично вмотивованих утисків та переслідувань проти громадян України, а також задля звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших політичних в'язнів-громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією за сфабрикованими та політично вмотивованими звинуваченнями;

звертається до всіх держав світу, міжнародних організацій та інституцій із закликом запровадити нові санкції проти Російської Федерації у зв’язку з продовженням нею порушень прав людини і політичних переслідувань, зокрема протиправним вироком Московського міського суду у справі незаконно утримуваного в Російській Федерації Романа Сущенка.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, виступаючи з парламентської трибуни, нагадала, що журналіст української агенції "Укрінформ" Роман Сущенко був незаконно засуджений у Росії до 12 років колонії суворого режиму. Інший ув`язнений, український режисер Олег Сенцов, який раніше отримав 20 років колонії, голодує вже 26 днів. Ще один український політв’язень Олександр Кольченко - 8 днів.

"Десятки українських в’язнів, які перебувають сьогодні в російських в’язницях, і десятки в’язнів, які перебувають у в’язницях в окупованому Криму і на Донбасі, - все це свідчення того, що репресивна сталінська, фактично, політика Російської Федерації щодо України сьогодні не просто триває, вона постійно посилюється. Ця політика сьогодні загрожує кожному українцю", - заявила вона.

При цьому голова профільного комітету нагадала, що українського журналіста Романа Сущенка затримали просто на вулиці у Москві й засудили на закритому судилищі за вигаданими звинуваченнями.

"Дуже знаково сьогодні для нас сьогодні тут, у залі українського парламенту сказати: ми своїх не здаємо! Ми будемо продовжувати боротися за українських політв’язнів. Ми закликаємо Москву негайно звільнити Романа Сущенка та інших в’язнів, ми закликаємо весь світ відреагувати на це, відреагувати як відповідною позицією, так і конкретними діями. І такі дії – це посилення санкцій", - наголосила Вікторія Сюмар.

Вона також підкреслила, що "український парламент вимагає притягнути до відповідальності всіх тих посадових осіб у Російській Федерації, які відповідальні за репресії і злочини проти українців, за порушення прав людини, яке сьогодні не може не турбувати весь світ".

"Росія є ключовим і базовим порушником міжнародного права, яка сьогодні нівелює міжнародне право і систему безпеки як таку. Сьогодні ми, як український парламент, маємо, проголосувавши за цю постанову, зробити свій внесок у справу звільнення Романа Сущенка, Олега Сенцова та всіх українських політичних в’язнів", - заявила Вікторія Сюмар перед голосуванням.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua