Верховна Рада зробила крок до лібералізації ринку електричної енергії, - Наталя Кацер-Бучковська (відео)
четвер, 22 вересня 2016, 12:29

Верховна Рада підтримала за основу законопроект «Про ринок електричної енергії України» № 4493, який дає можливість лібералізувати ринок електричної енергії та дозволить в майбутньому перейти до нової конкурентної моделі роботи цього ринку та знизити ціну на електричну енергію.

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів.

Представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталя Кацер-Бучковська заявила перед голосуванням, що цей системний законопроект є дуже важливим тому, що «дає можливість лібералізувати ринок електричної енергії, який в Україні є історично монополізованим».

«І ці природні монополії, якими зловживають певні олігархічні групи, є джерелом корупції і стримуванням росту економіки», - додала вона.

Наталя Кацер-Бучковська також зауважила, що необхідність ухвалення законопроекту №4493 є не лише продовженням енергетичних реформ, але й є частиною євроенергоінтеграції, а саме: зобов’язанням України перед енергетичним співтовариством згідно з Третім енергетичним пакетом, Угодою про асоціацію Україна-ЄС, Стратегією сталого розвитку України тощо.

«Основне важливе положення цього закону полягає в тому, що він дає можливість у майбутньому створити конкурентні умови роботи ринку електроенергії. В першу чергу, це є відділення, організаційне відокремлення діяльності з розподілу та передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є важливою умовою створення конкуренції і вимогою Третього енергетичного пакету», - наголосила народний депутат.

Крім того, за її словами, цей закон встановлює «створення ринку на добу вперед внутрішньодобового балансуючого ринку допоміжних ринкопослуг, що також дасть можливість створити конкуренцію та в перспективі знизити ціну на електричну енергію».

Парламентар також зауважила, що без ухвалення цього закону буде неможливо реалізувати надзвичайно важливу для України з позиції її енергетичної безпеки та незалежності синхронізацію та інтеграцію української енергосистеми в Європейську мережу системних операторів з передачі електроенергії (ENTSO-E).

«Ухвалення цього законопроекту – це шанс та можливість реформувати ринок електричної енергії. Цей процес в жодній державі не був простим. Всі держави проходили через демонополізацію природніх монополій і деоліхаргізацію ринків енергетики. Ніхто не каже, що буде просто. Але якщо ми не зробимо цього першого кроку, то в України не буде шансів колись створити повноцінний ринок електричної енергії. Для України – це єдиний шлях для залучення інвестицій, для реформування ринку», - зауважила Кацер-Бучковська.

«Тому прошу підтримати цей законопроект. Він дасть можливість створити рамку для реформування ринку енергетики. Конкуренція ніколи не створювалася, коли існують монополісти і ручне управління економікою, в тому числі енергетикою. Комусь воно вигідно, але ми мусимо подолати олігархічний вплив і перейти до нової конкурентної моделі роботи ринку електроенергії», - закликала Наталя Кацер-Бучковська.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua