Вибори на Донбасі можливі лише після поновлення контролю над кордоном, - Вікторія Сюмар (відео)
четвер, 5 жовтня 2017, 11:46

Проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе лише після повного виведення всіх незаконних збройних формувань та російських військ з території Донбасу, поновлення Україною контролю за своїм кордоном та верифікації цих фактів.

Про це заявила заступник керівника фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар в інтерв’ю журналістам після засідання фракції.

За її словами, фактичне продовження дії чинного закону про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (так званий закон про особливий статус ОРДЛО. – Ред.) може відбутися лише після виконання певних умов, які висунула фракція “Народний фронт”.

“Позиція фракції була така: продовжити такий статус можна лише за умови повного виведення (дуже конкретно і чітко) всіх незаконних збройних угрупувань та військових груп Російської Федерації з території Донбасу, поновлення Україною контролю за своїми кордонами”, - наголосила вона.

Таким чином, за словами народного депутата, лише після виконання цих умов на цих територіях можуть відбуватися дочасні вибори виключно “у відповідності до українського законодавства, при повній роботі українських ЗМІ, українських політичних партій тощо”.

“Це має бути зафіксовано безпосередньо в цьому документі. Ми хочемо, щоб власне в самому пункті, де йдеться про продовження дії закону, було чітко це вказано, щоб неможливо було інакше це трактувати”, - підкреслила Сюмар.

Вона також зауважила, що у разі, якщо чинний закон “Про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей”, термін дії якого спливає 18 жовтня ц. р., припинить діяти без продовження, це “може стати підставою для скасування Мінських угод”.

“Це означатиме, що військові дії на території Донбасу можуть бути поновлені бойовиками. Це  означатиме, фактично, що західні держави, Європейський Союз не мають більше підстав для того, аби накладати санкції на Російську Федерацію. Тобто, всі ці наслідки треба усвідомлювати”, - наголосила парламентар.

“Якщо ми сьогодні є прихильниками, щоб відновити контроль України над цими районами Донецької і Луганської областей, ми маємо бути максимально зацікавлені у тому, аби Україна відновила контроль над україно-російським кордоном та аби все озброєння було виведено. Коли це станеться, то це буде для України велике благо. І саме про це йдеться в цьому законі: що саме це там має відбутися перед дочасними виборами”, - резюмувала Вікторія Сюмар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua