Від приватизації держмайна країна має отримувати кошти в бюджет і реального інвестора, - Арсеній Яценюк (відео)
середа, 19 серпня 2015, 18:04

Максимум коштів до Державного бюджету і реального інституційного інвестора в кожний об'єкт приватизації – ось що має отримувати країна від приватизації державного майна. Про це Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк сказав у середу, 19 серпня, під час засідання Уряду.

Глава Уряду нагадав, що чинне законодавство, якому уже два десятки років, передбачає необхідність продажу 5% акцій на біржі. «В силу повної недорозвиненості українського фондового ринку продаж 5% на біржі означає тільки одне – реальний інвестор не прийде, а товариші зі старими олігархічними зв’язками зіб'ють нам всю прозору і публічну приватизацію, - наголосив Прем’єр.

Арсеній Яценюк зазначив, що наразі існує дилема з Одеським припортовим заводом: виставляти пакет ОПЗ прискореними темпами і втратити у вартості чи «найняти реальну міжнародно визнану компанію по підготовці цього об'єкта до приватизації, провести публічний аукціон і продати ОПЗ, як і інші об'єкти державної власності, в тому числі компанію «Центренерго», на публічному прозорому аукціоні на кшталт того, який проводився по «Криворіжсталі», залучити максимум коштів до Державного бюджету від приватизації державного майна і отримати реального інституційного інвестора в кожний об'єкт приватизації».

«Я не можу допустити заниження вартості цього об'єкту», – наголосив Прем’єр-міністр. «І друге – я не можу допустити старих правил гри при приватизації об'єктів державної власності», - додав Арсеній Яценюк. Він зазначив, що для того, щоб було простіше продати об'єкт державної власності, «ми повинні іти по високих стандартах приватизації і залучення справжнього інвестора. Щоби Фонд державного майна отримав реального інвестора, нам потрібні сильні інвестиційні менеджери і консультанти, які по всьому світу допоможуть нам залучити інвестора і взяти за цей об'єкт не 500 мільйонів доларів, як визначена стартова ціна».

Глава Уряду запропонував, насамперед, змінити методику оцінки. Він доручив невідкладно внести на розгляд Кабінету Міністрів методику оцінки об'єктів державної власності, яка повинна формувати реальну початкову ринкову вартість об'єкта. Крім того, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності звернутися до Парламенту щодо внесення змін до законодавства про приватизацію і до законодавства про оціночну діяльність. Після завершення процедури вибору консультанта по приватизації об'єктів ключові державні об'єкти будуть продані на прозорому відкритому аукціоні. «Отримуємо доходи в бюджет, перше, друге – отримуємо інвестора і третє – отримуємо соціальний пакет для працівників кожного приватизованого підприємства. От три завдання», - сказав лідер «Народного фронту». 

Зараз у нас на порядку денному - амбітна і прозора програма приватизації, зазначив Глава Уряду. «Це можливо зробити тільки за тієї умови, що приватизація проводиться по найвищих стандартах інвестиційної привабливості, прозорості і з залученням реальних інвесторів і отриманням високої реальної вартості за об'єкти приватизації», - наголосив Прем’єр-міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua