Відмова України від російського газу послаблює геополітичний вплив Росії в Європі, - Михайло Хміль
понеділок, 26 вересня 2016, 13:59

Курс Уряду Арсенія Яценюка на диверсифікацію джерел імпорту газу послаблює геополітичний вплив Росії на країни Центральної і Східної Європи.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Михайло Хміль, коментуючи  повідомлення про те, що Україна вже більше 300 днів не закуповує газу в російської компанії "Газпром".

"Те, що Україна утримується від закупівлі російського газу на користь імпорту з Євросоюзу – це серйозне геополітичне зрушення. Виникає запит на інтенсивнішу регіональну кооперацію між державами Центральної і Східної Європи. Йдеться передусім про держави колишнього соціалістичного табору", - сказав він.

"А загроза побудови "Північного потоку-2" в обхід наших країн, лише стимулює співпрацю між ними. У нас спільний ворог – Росія, яка намагатиметься повернути свій вплив на цей регіон, використовуючи газовий і збройний шантаж. Проти України ведеться повноцінна війна, балтійським державам погрожують застосуванням сили, з відкриттям "Північного потоку-2", держави вишеградської четвірки разом з Україною перестануть бути транзитерами російського газу. В таких обставинах Україна й наші найближчі західні сусіди просто приречені на активнішу інтеграцію - не лише економічну, а й військово-політичну", - зазначив Хміль.

Відмова Уряду Яценюка від російського газу, підкреслив депутат, поламала багаторічну стратегію Кремля з використання енергоносіїв, як інструменту геополітичного контролю над Україною.

"Зіскочити з російської газової голки - було одним з перших стратегічних пріоритетів Уряду Яценюка в умовах збройної агресії Росії проти України. Це було надважким завданням", - наголосив парламентар.

"Десятиліттями Кремль методично вибудовував свою газову монополію в Україні, втягуючи в корупційні схеми українську політичну і бізнесову верхівки. Високі неринкові закупівельні ціни, щорічні бюджетні дотації "Нафтогазу" у 5% і більше, - а це десятки мільярдів доларів, - які йшли в російський бюджет або осідали в кишенях наших олігархів і корупціонерів. Через усе це в Україні народжувалися газові принцеси і принци, які робили все, аби ми й далі сиділи на газовій голці Москви", -  нагадав представник "Народного фронту".

"Але після Євромайдану, попри пропагандистські атаки Кремля в Україні і Європі, нам крок за кроком вдалося досягти поставленої мети. Спочатку Яценюк скоротив купівлю газу з Росії. А триста днів тому ми повністю відмовилися від нього. Це було не лише правильне економічне рішення, а й важливий політичний крок", - наголосив Михайло Хміль.                

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua