Виключення російського медіа-продукту з «європейської квоти» дозволить захистити інформаційний простір України, - Вікторія Сюмар
вівторок, 17 травня 2016, 14:01

Ухвалений законопроект про виключення російського медіа-продукту з «європейської квоти» сприятиме захисту телеінформаційного простору України, а також стимулюватиме виробництво українського інформаційного продукту.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань інформаційної політики та свободи слова, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар сьогодні в інтерв’ю журналістам.

Закон про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення передач європейського виробництва) №2766, розроблений, зокрема, народними депутатами фракції «Народний фронт» Вікторією Сюмар, Сергієм Висоцьким та Дмитром Стеценком, підтримали 229 парламентарів.

«Ми прийняли закон, згідно з яким вважаємо європейським продуктом той, який був вироблений тими країнами, що підписали Європейську конвенцію з транскордонного мовлення, тобто які взяли на себе зобов’язання дотримуватися європейських стандартів. Росія таких зобов’язань на себе не брала, і, фактично, ми кажемо, що як країна не можемо вважати російський продукт європейським. Ми чітко це відмежовуємо: є Європа з її цінностями і зобов’язаннями і є Росія, яка є сьогодні державою-агресором відносно України», - пояснила голова профільного комітету.

Таким чином, наголосила вона, українське законодавство нарешті було приведено у «нормальну логічну відповідність».

Більше того, за її словами, ухвалення законопроекту №2766 стимулюватиме виробництво українського інформаційного продукту.

«Це менше стосується фільмів, а більше - концертів. Це стимулюватиме українську музику, творчість, культуру, освітні програми. Все це канали будуть знімати. Цей процес вже почався і жодної біди в цьому немає. Навпаки – це робочі місця, стимулювання української інтелектуальної праці, бо з’явиться робота для композиторів, виконавців, режисерів, поетів і письменників», - підкреслила Вікторія Сюмар.

На переконання народного депутата, зміни, впроваджені цим законопроектом, дозволять, по суті, «перезавантажити реальну незалежність України через свідомість та ідеологію».

Як повідомила голова Комітету ВР з питань інформполітики та свободи слова, згідно з законопроектом №2766 відтепер російський медіа-продукт входить до 30-відсоткової квоти усіх тих країн, які не підписали Європейську конвенцію з транскордонного мовлення. Відповідно, телеканали вже на власний розсуд обиратимуть інформаційний продукт якої саме країни вони хочуть демонструвати, Росії чи, наприклад, Туреччини.

Разом з тим Вікторія Сюмар зауважила, що голосування за цей законопроект продемонструвало, хто в українському парламенті виступає лобістом російського медіа-продукту. Наприклад, народні депутати фракції «Опозиційний блок» демонстративно натиснули кнопку «проти» під час голосування.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua