Віктор Єленський: РПЦ стала на шлях самоізоляції, розірвавши зв’язки із Константинополем (відео)
вівторок, 16 жовтня 2018, 13:38

Російська православна церква, розірвавши євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом, порушила усі принципи православ’я та поставила себе на шлях самоізоляції.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", релігієзнавець Віктор Єленський, коментуючи засідання у Мінську Священного синоду Російської православної церкви на чолі з патріархом Кирилом, яке фактично стало відповіддю РПЦ на рішення Константинополя надати Українській православній церкві автокефалію.

"Насправді те, що учора вчинив Московський патріархат, - це дуже нецерковне і нехристиянське рішення. Вони (РПЦ на чолі з Кирилом. - ред.) поставили себе вище над православ`ям, оскільки наголосили, що не будуть спілкуватися із церквою, яка є для них матір’ю. Яка у 1589 році фактично надала автокефалію і з якою так чи інакше із цих понад чотирьохсот років не просто спілкувалися, а й радилися церковні ієрархи", - заявив Єленський у коментарі журналістам.

"Тому це дуже нездоровий крок, який позначиться на репутації усіх учасників цього Синоду. Адже, якщо хтось має церковне усвідомлення, це велика наруга над їхньою совістю", - додав народний депутат.

Розповів Віктор Єленський і про те, як на практиці реалізовуватиметься автокефалія по-українськи.

"Зараз, як неодноразово говорили ієрархи Української православної церкви, має відбутися об’єднавчий собор, на якому церкви об’єднаються. До них можуть доєднатися ієрархи УПЦ МП, і на цьому соборі вони, очевидно, оберуть предстоятеля і обговорять статут нової церкви. Це займе якийсь час, бо є і організаційні, і ще різні проблеми", - сказав Єленський.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua