Вікторія Сюмар: Парламент провалив голосування за впровадження "української квоти" в радіоефірі (відео)
четвер, 2 червня 2016, 16:50

Верховна Рада провалила голосування за законопроекти щодо впровадження квоти для пісень українською мовою в радіоефірі, не підтримавши жоден із запропонованих варіантів.

Голова парламентського Комітету з питань інформаційної політики та свободи слова, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, коментуючи результати голосування, наголосила, що "сьогодні стався найгірший варіант із можливих".

"По законах про квоти української мови в телерадіоефірі сталося найгірше - демократи так сварилися між собою - що краще, а що гірше, - що провалили обидва. Тепер до осені не встигнемо в цілому. Саме те, що і хотіли лобісти індустрії: і далі крутити російську попсу і не дай Боже вкласти в своє, в українське", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Виступаючи з парламентської трибуни перед голосуванням, Вікторія Сюмар наголосила, що ці закони є не менш історичними, ніж запущена сьогодні судова реформа.

"Впродовж української історії українську мову знищували. Це робили царі, це продовжував робити радянський режим і часом це продовжують робити сьогодні через засилля на українському теле- та радіоефірі російської мови. Це нав’язування, це експорт російської культури, який відбувається", - завила вона.

Після цього голова профільного комітету представила законопроект про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах №3822 (автор - депутат "Народного фронту" Олег Медуниця), який передбачає встановлення квоти 35% для пісень українською мовою в радіоефірі, з їх поетапним введенням (25-30-35%) протягом трьох років.

"Фактично, кожна третя українська пісня - на українському радіо. Цього дуже давно чекали українські виконавці, цього чекали українські автори, цього чекали композитори та студії. І цього чекає Україна, тому що силоміць сторіччями українську мову винищували!", - підкреслила вона.

"Сьогодні ми можемо впровадити таку квоту. Квотування мови є абсолютно європейським інструментом, який існує у більшості країн Європи. Дуже прошу підтримати даний законопроект і зробити сьогодні історичний крок для української мови, для України. Тому що мова є однією з основ державності. Якщо ми хочемо, щоб  Україна була справді незалежною, ми маємо сьогодні знайти політичну волю і зробити цей історичний крок, на який українці чекають вже сотні років", - наголосила Вікторія Сюмар.

Після палких дискусій у залі законопроект №3822, так само, як і альтернативний до нього законопроект №3822-1, не були підтримані народними депутатами. Парламент ухвалив рішення відправити обидва законопроекти на доопрацювання.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua