Вікторія Сюмар: Парламент запустив повноцінну роботу закону щодо заборони фільмів держави-агресора (відео)
вівторок, 29 березня 2016, 19:08

Верховна Рада підтримала внесення змін до Закону України "Про кінематографію", запропоновані членом фракції «Народний фронт», головою Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторією Сюмар, які дозволять повноцінно запрацювати раніше ухваленому закону щодо заборони на території України фільмів держави-агресора.

За відповідний законопроект №3359 за основу та в цілому проголосували 237 народних депутатів.

Вікторія Сюмар нагадала, що 5 лютого 2015 року український парламент ухвалив «в якості санкційного інструменту» закон №1317, яким забороняється показ на території України фільмів виробництва після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду  органів  держави-агресора, а також всього іншого російського інформаційного продукту, виробленого після початку агресії Російської Федерації проти України у 2014 році.

Однак, за її словами, через нечітке трактування поняття «вироблені фільми», яке може бути суттєво розтягнуте у часі, у російських прокатників з’явилась «шпарина», якою вони активно користуються для проникнення в український медіа-простір.

«Сьогодні у Москві існує ціла низка компаній, яка знаєте на чому робить гроші і бізнес? Вони виписують прокатні посвідчення про те, що серіал, який вироблений реально у 2014 чи 2015 році, нібито вироблений раніше. І з цією печаткою ці серіали потрапляють в Україну. Це та «шпарина» в дуже хорошому законі, яка, як показала практика, дозволяє тут робити дуже великі гроші. А нас продовжують далі годувати низькоякісним російським «милом» про життя російської глибинки, де березки шумлять, замість того, щоб знімати українські фільми», - наголосила народний депутат.

Як зазначила Вікторія Сюмар, вона пропонує додати до закону  «Про кінематографію» лише одне слово – фільми, які були «оприлюднені» після 1 січня 2014 року. За її словами, така зміна дозволить прибрати цю «шпарину» та привести норми закону у відповідність із традиційним в авторському праві підходом до ідентифікації «віку» фільму.

 «Тобто якщо ми бачимо, що цей серіал був у цей час продемонстрований будь-де – в Інтернеті, Youtube тощо, то, відповідно, він вже не може з будь-яким прокатним посвідченням пройти тут», - пояснила вона.

У свою чергу інший представник фракції «Народний фронт», голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький заявив, що комітет в цілому підтримав правку  авторства Вікторії Сюмар, але, водночас, пропонує свою редакцію норми задля уникнення неоднозначності тлумачень термінів.

«Слова «та (або) опубліковані (оприлюднені)» замінити на слова «та (або) вперше оприлюднені (продемонстровані)», - пояснив він.

Народні депутати підтримали правку в редакції Комітету ВР з питань культури і духовності.

У той же час Вікторія Сюмар наголосила, що внесення цієї технічної, але дуже важливої правки дозволить повноцінно запрацювати закону, «який запустив українське кіновиробництво, який став реальним бар’єром для російського інформаційного продукту».

Вона зауважила, що після ухвалення закону №1317 у минулому році «жодних трагедій не сталося, не дивлячись на багато істерик навколо цієї теми».

«Нам вдається запускати новий український інформаційний продукт, знімаються українські серіали, дуже багато українських акторів, операторів та режисерів мають сьогодні роботу, багато сценаристів пишуть українські сценарії про нашу реальність», - підкреслила вона. 

«Проти цього закону було сотні сюжетів на російському телебаченні, бо вони чудово розуміють одну річ: для того, щоб управляти країною, треба управляти мізками громадян цієї країни. І тому росіяни готові вкладати величезні гроші для того, аби тут було дуже багато російського інформаційного продукту. Я думаю, що сьогодні український парламент може продемонструвати політичну волю та показати, що ми готові і надалі захищати український інформаційний простір. Це питання як інформаційної безпеки, так і безпеки України як незалежної держави», - наголосила вона.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua