Вікторія Сюмар: Перехід з аналогового на цифрове мовлення – це питання інформаційної безпеки
середа, 11 листопада 2015, 18:53

Перехід з аналогового на цифрове ефірне наземне мовлення – це питання інформаційної безпеки держави, тому органи влади мають приділити йому максимальну увагу та нарешті завершити цей процес.

Про це заявила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

Так, вона повідомила, що учасники сьогоднішніх парламентських слухань рекомендували:

- Верховній Раді та Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики – провести парламентські слухання щодо стратегії дій в умовах сучасних викликів і загроз для інформаційної безпеки України. Крім того, з метою унормування низки проблем, пов’язаних з  впровадження цифрового мовлення, внести зміни до відповідних законів, а також створити робочу групу для розробки необхідних законопроектів.

- Кабінету Міністрів – ухвалити відповідні директивні документи та визначити координатора чи координаційний орган з відповідними повноваженнями організації і контролю.

Крім того, голова комітету наголосила, що у проекті Державного бюджету на 2016 рік необхідно передбачити кошти для забезпечення населення засобами приймання телерадіомовлення, а Держкомітету телерадіомовлення України - розробити план заходів щодо забезпечення населення цими засобами з урахуванням термінів, визначених планом поетапного вимкнення аналогового телебачення.

- Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації – забезпечити розробку держстандартів та методик вимірювання зон покриття цифровим наземним ефірним телесигналом.

- Раді національної безпеки і оборони – невідкладно розглянути питання інформаційної безпеки у зв’язку з переходом з аналогового на цифрове мовлення.

«Я не бачу іншої координаційної структури, крім РНБО, яка могла б дати директиви, обов’язкові до виконання всім органам», - підкреслила Сюмар.

Крім того, голова комітету повідомила, що буде встановлений постійний депутатський нагляд за ходом кримінального провадження щодо видачі ліцензії оператору-монополісту цифрового мовлення ТОВ «Зеонбуд» минулим складом Нацради з питань телерадіомовлення.

«Проблема базова: монополіст і технічні можливості держави, яких нуль. Якби держава могла забрати цей процес і його ефективно впроваджувати – це одна історія. Зараз це неможливо зробити, тому треба робити демонополізаційні процедури і створювати тут конкурентну сферу», - наголосила Вікторія Сюмар.

«Цей монополіст створювався з політичною метою: взяти в технічний спосіб під контроль інформаційну сферу країни. І це питання інформаційної безпеки», - резюмувала заступник голови фракції «Народний фронт».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua