Вікторія Сюмар: Росія використовує українські ЗМІ для розпалювання ворожнечі та ослаблення країни (відео)
середа, 7 вересня 2016, 18:15

Метою гібридної війни Росії є використання українських ЗМІ для розпалювання міжнаціональної ворожнечі та стимулювання політичних конфліктів, які сьогодні ослаблюють Україну і дозволяють агресору фактично управляти нашою державою.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інформаційної політики та свободи слова, заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар під час засідання комітету, присвяченому, зокрема, ситуації навколо телеканалу "Інтер".

Вона наголосила, що сьогодні "у багатьох немає до кінця відчуття, що у країні війна, як і немає відповідальності і розуміння наслідків кожного свого кроку в контексті цієї війни".

Вікторія Сюмар згадала у зв’язку з цим оприлюднену нещодавно переписку громадянки РФ Марії Столярової, яка донедавна працювала редактором новин на телеканалі "Інтер", проте, була депортована СБУ за антидержавну діяльність.

Народний депутат зауважила, що в цій переписці було виявлено багато "абсолютно принизливих речей, які стосуються національної гідності українців, та речей, які можна вважати розпалюванням міжнаціональної ворожнечі та пропагандою війни".

"Якщо редактор одного з найбільших телеканалів країни, який там працює в цей період війни, дозволяє собі писати, що "я из этой страны уеду только на российском танке" з фактичним закликом до того, що ця країна має бути завойована, я думаю, що це є принизлива ситуація сьогодні для всіх - і для громадян України, і для телеканалу", - наголосила вона.

Крім того, на її думку, ситуація зі Столяровою свідчить про те, що на сьогодні Україна є надзвичайно вразливою з точки зору проникнення держави-агресора в наш інформаційний простір шляхом конкретних людей, які працюють в українських ЗМІ.

"І ці люди формують українську інформаційну повістку дня, і ці люди, на жаль, сьогодні продовжують залишатися на телеканалі. Я маю на увазі "папу Шу" (з переписки М. Столярової, - Ред.), а саме заступника директора з розвитку НІС Ігоря Шувалова", - зазначила голова комітету.

Як наголосила Вікторія Сюмар, сьогодні не можна мовчати про такі речі, оскільки метою гібридної війни є розпалювання ворожнечі в середині країни.

"Метою гібридної війни є використання українських засобів масової інформації для розпалювання і міжнаціональної ворожнечі, і стимулювання будь-яких інших політичних конфліктів, які сьогодні ослаблюють Україну і дозволяють агресору, фактично, управляти країною, нав’язуючи їй звання failed state – країни, яка не може сама впоратися з собою, бо тут політики тільки знищують один одного, а не можуть мати одну позицію", - сказала вона.

"Сьогодні на сході тисячі українських патріотів ризикують своїм життям, то ми як політики і ми як журналісти повинні бути відповідальними за те, що ми робимо", - додала голова комітету.

Сюмар також нагадала, що згідно європейською конвенцією, яка дозволяє і гарантує свободу слова як базове право людини, "ця свобода слова може бути обмежена в єдиному випадку, якщо це становить небезпеку для життя людей". На її думку, Україна на сьогодні має справу саме з цією категорією.

У той же час вона наголосила, що у профільному комітеті немає прихильників посилення повноважень держави і надання їй інструментарію карального органу незалежного регулятора.

Разом з тим голова Комітету з питань інформаційної політики та свободи слова звернулася до засобів масової інформації "пам’ятати слова відповідальність і саморегуляція". 

"Колеги, навчіться саморегуляції і встановленню рамок по висвітленню важливих соціально-політичних процесів, які сьогодні відбуваються в Україні і які, на жаль, дуже часто пов’язані з безпекою багатьох людей, із людським життям. Навчіться висвітлювати їх адекватно, не провокуйте ворожнечу, не провокуйте мову ненависті, не закликайте, фактично, до тих речей, які пропагують війну всіх проти всіх в Україні! Вона знищить нас усіх в результаті! А ми до цього йдемо, не пам’ятаючи цих слів!", - закликала Вікторія Сюмар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua