Вікторія Сюмар: В Україні відбувається саботування реформи суспільного мовлення
п’ятниця, 26 лютого 2016, 17:10

На сьогодні в Україні відбувається фактичне саботування реформи суспільного мовлення, зокрема через проблеми з реорганізацією ДП "Студія "Укртелефільм" і передачею його в структуру Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ).

Про це заявила заступник голови фракції "Народний фронт", Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у четвер під час виїзного засідання в "Укртелефільмі".

Вона зазначила, що члени комітету вирішили провести виїзне засідання для того, щоб на місці розібратися, чому виникли проблеми з виконанням закону про суспільне мовлення і як цю проблему вирішити.

"Нам дуже хотілося б, щоб ця проблема була вирішена без якихось санкцій силових структур. За нашою експертизою, ми маємо справу фактично з саботуванням виконання закону з боку "Укртелефільму", як би нам не було це сумно констатувати. Головне сьогодні - напрацювати алгоритм вирішення проблеми. Мені здається, що краще це питання вирішити шляхом консенсусу за участі та певних гарантій комітету, ніж це буде робити прокуратура та міліція. Це вже буде зовсім інший процес, в якому передбачена навіть кримінальна відповідальність", – сказала Вікторія Сюмар.

"Є закон, є постанова Кабміну, яка передбачає створення єдиного суб’єкту ПАТ НСТУ, є наказ Держкомтелерадіо. У відповідності до постанови створена ліквідаційна комісія, яка має реорганізувати ДП "Студія "Укртелефільм" і передати його в структуру суспільного мовлення. Однак ліквідаційній комісії не наданий доступ до документів і, відповідно, до печатки", – додала вона.

Крім того, ситуацію навколо державного підприємства ускладнює те, що на території "Укртелефільму" були збудовані, згідно з інвестиційним договором, два житлові будинки, щодо майнових прав на які наразі тривають суди в різних інстанціях. Разом з тим, представники ДП "Укртелефільм" заявляють про те, що вони нібито хочуть передати понад 10 квартир сім’ям загиблих воїнів АТО.

Зі свого боку Вікторія Сюмар наголосила, що не слід змішувати питання квартир та реформи суспільного мовлення.

"Від долі квартир не може залежати доля суспільного мовлення. Ми тут для того, щоб проконтролювати виконання закону про суспільне мовлення. Давайте по черзі, спочатку долю суспільного мовлення вирішимо, а потім – як можна оформити квартири. Бо це камінь спотикання, який висить на шиї суспільного мовлення", – сказала вона.

При цьому голова комітету зауважила, що "Укртелефільм" є важливою базою для створення українського телепродукту.

"Нам треба, щоб "Укртелефільм" працював на Україну і виробляв український продукт. Це завдання №1", – зазначила вона.

За результатами засідання одноголосно було прийняте рішення про зміну складу ліквідаційної комісії на студії "Укртелефільм" та швидке розблокування процесу створення ПАТ НСТУ. Крім того, роботу Держкомтелерадіо було визнано недостатньою в ліквідації цієї проблеми.

Через два тижні профільний комітет заслухає про роботу оновленої комісії.

"Я сподіваюсь, що вже за два тижня ця комісія запропонує певний меморандум, як ви бачите вихід з ситуації. Якщо ми запустимо відразу цей процес, то потім за кілька тижнів зможемо його завершити. Консенсуси будуть непрості, всі мають чимось поступитися. Народні депутати зацікавлені тільки в запуску суспільного мовлення", – резюмувала Вікторія Сюмар.

У засіданні також взяли участь члени комітету, народні депутати фракції "Народний фронт" Дмитро Стеценко та Олександр Сочка.

Нагадаємо, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 17 лютого на черговому засіданні вирішили звернутися до МВС та Генпрокуратури щодо саботажу керівництвом ДП "Студія "Укртелефільм".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua