Вікторія Сюмар: Верховна Рада відповідальна за реалізацію справедливості щодо вбитих Героїв Небесної сотні, тому має ухвалити відповідні закони
четвер, 17 березня 2016, 18:25

Верховна Рада відмовилась підтримати за основу законопроект №3196 авторства народного депутата фракції «Народний фронт» Антона Геращенко, який дозволив би заочно судити Януковича та осіб з його найближчого оточення, які переховуються за кордоном.

Так, за проект закону №3196 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) проголосувало лише 179 народних депутатів.

З них найбільше голосів (відносно загальної кількості членів у фракції) дали «Народний фронт» і «Радикальна партія». У той же час у фракціях «Блок Петра Порошенка» та «Самопоміч» проголосувала лише половина депутатів, а, як не дивно, «Батьківщина» не дала жодного голосу за цей законопроект.

Як наголосила заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар перед голосуванням, той факт, що за два роки після розстрілу Героїв Небесної сотні Генеральна прокуратура так і не змогла завершити розслідування цих злочинів, викликає багато питань щодо інституційної спроможності прокуратури та судової системи.

За її словами, Генеральна прокуратура надіслала вже кілька запитів до Інтерполу щодо розшуку українських високопосадовців-втікачів, проте, на жаль, «через лобістські прохання чи якісь інші причини» Віктор Янукович та його найближче оточення так і не були оголошені у міжнародний розшук.

«Сьогодні питання покарання винних у розстрілі Героїв Небесної сотні - це не лише питання інституційної спроможності Генеральної прокуратури України, це питання інституційної спроможності всієї держави Україна і, напевно, кожного з нас. Якщо немає такої спроможності у прокуратури, давайте покажемо, що вона є у Верховної Ради», - закликала Сюмар.

Народний депутат доповіла, що законопроект №3196 був суттєво доопрацьований, в результаті чого з нього були вилучені усі сумнівні статті, а залишені лише ті, за якими можна здійснювати заочне правосуддя (за вбивство, організацію злочинного угрупування, розкрадання у дуже великих розмірах).

Крім того, за її словами, цей закон можна застосовувати лише у тих випадках, коли країна, в якій переховується підозрювана особа, не дала дозволу на її екстрадицію (наприклад, РФ не дає дозволу на екстрадицію Януковича).

«Не треба боятися цього закону. В даному випадку були передбачені усі запобіжники для того, щоб це стосувалося саме колишнього президента-втікача Януковича та його найближчого оточення», - пояснила народний депутат.

«Дуже прошу український парламент пам’ятати, що Майдан виник як поклик людей здійснити справедливість. Від нас з вами залежить  реалізація справедливості за тими вбитими Героями, які загинули на Майдані», - резюмувала Вікторія Сюмар.

 

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua