Випускники шкіл із тимчасово окупованих територій зможуть отримати вищу освіту на території України, - Тарас Кремінь (відео)
четвер, 21 квітня 2016, 15:59

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти спільно з профільним міністром - представником "Народного фронту" Лілією Гриневич докладуть всіх зусиль, аби випускники шкіл із тимчасово окупованих територій мали змогу отримати вищу освіту на території України.

Про це заявив на брифінгу у парламенті народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету з питань науки і освіти Тарас Кремінь.

Він нагадав, що парламент 19 квітня ухвалив закон, яким дозволено вступати до евакуйованих вузів Луганської та Донецької області лише за результатами вступних іспитів.

"Кілька днів тому ми проголосували і підтримали законопроект за основу і в цілому №4350 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти особами, місце проживання яких є територією проведення антитерористичної операції", - сказав народний депутат.

"За цей період ми прийняли десятки тисяч старшокласників, які в силу різних обставин не змогли продовжити навчання у вищих навчальних закладах України. Тобто, ми будемо робити все, аби контролювати процес проходження ЗНО на підконтрольній Україні території, а також забезпечувати необхідні умови для вступних співбесід для цих дітей", - заявив Тарас Кремінь.

"Фактично, ми повинні зробити усе, аби ця молодь не тільки змогла приїхати, але й щоб для них були створені комфортні умови, щоб вони були забезпечені державним місцем в українських ВНЗ, в тому числі ті, що були переселені із зони АТО", - підкреслив член Комітету з питань науки і освіти.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом створюються додаткові можливості прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту для осіб, місце проживання яких є територією проведення антитерористичної операції (на період її проведення).

Відповідно, абітурієнти матимуть можливість отримати диплом про повну загальну середню освіту, склавши на території, підконтрольній українській владі, іспити, перелік яких затверджує центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері освіти.

"Наявність атестата про повну загальну середню освіту відкриє доступ до здачі Зовнішнього незалежного оцінювання, а також можливість вступати до будь-якого евакуйованого з території проведення АТО і тимчасово окупованої території вищого навчального закладу, розташованих на території Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні цивільні та військові адміністрації, за умови здачі лише вступних іспитів на конкурсній основі", - йдеться в законопроекті №4350.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua