Вирішення конфлікту на Сході України за допомогою миротворчої місії ООН можливе лише за умови прийняття варіанту України, - Кацер-Бучковська (відео)
вівторок, 20 лютого 2018, 13:14

Вирішення військового конфлікту на Сході України за допомогою миротворчої місії ООН можливе лише за умови прийняття варіанту України: розміщення миротворців на україно-російському кордоні та всій території ОРДЛО, виведення російських військ і найманців та відновлення контролю України над держкордоном. 

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», учасник Мюнхенської безпекової конференції Наталія Кацер-Бучковська в ефірі одного з телеканалів.

Вона зазначила, що питання розміщення миротворчої місії ООН на тимчасово окупованій території України, яке, зокрема, обговорювалося і під час останньої Мюнхенської безпекової конференції, – це «досить тонка дипломатична гра», в якій є багато нюансів.

За її словами, від того, де саме будуть розміщені миротворці ООН (на лінії зіткнення чи на державному кордоні між Україною та РФ) та від того, які саме країни візьмуть участь у цій місії, буде залежати, чи призведе це до замороження конфлікту, чи допоможе його вирішити.

«Все залежить від того, яким чином розмістити (місію) і який буде мандат цих миротворців. Ідея Росії – чому вони стали такими миротворцями і запропонували Радбезу ООН свою пропозицію – це розмістити миротворців на «кордоні» між окупованою та неокупованою територіями України, тобто, фактично, на лінії фронту, щоб вони захищали представників ОБСЄ на цій території. Що ми від цього отримаємо? Окупована територія буде без контролю, і, відповідно, державний кордон між Україною і Росією по частині окупованих територій – він знову ж таки буде без контролю», - наголосила народний депутат.

Натомість, як зауважила Наталія Кацер-Бучковська, держава Україна та її міжнародні партнери пропонують розмістити миротворців ООН на всій тимчасово окупованій території України, дати їм широкий мандат, та забезпечити таким чином відновлення контролю українських прикордонників над держкордоном між Україною та Росією, для того, щоб, передусім, не допустити постачання зброї та терористів в ОРДЛО.

«Тоді ( у разі прийняття варіанту України, - Ред.) є шанс, що ця місія спрацює, що вона досягне тих цілей, які ми перед собою ставимо», - заявила народний депутат.

Крім того, Кацер-Бучковська підкреслила, що не можна допустити того, щоб Росія, як держава-агресор, «ідеологічно близькі до неї країни чи союзники РФ» направили своїх представників до місії ООН в Україні.

Разом з тим суттєвою проблемою, за її словами, залишається те, що Російська Федерація є постійним членом Ради безпеки ООН і має право вето на всі її рішення.

Водночас представниця фракції «Народний фронт» зауважила, що за Статутом ООН «держава може бути виключена з вирішення конфліктного питання, якщо вона визнана стороною конфлікту». Однак, на її думку, «поки така тенденція в ООН не спостерігається».

«Тому для того, щоб Україні врегулювати це питання та встановити мир на окупованій території, необхідно дотримуватися політики наближення до стандартів НАТО, приєднання до НАТО, робити нашу армію сильнішою, в першу чергу. Застосовувати стандарти НАТО по захисту критичної інфраструктури, енергетичної безпеки, кібербезпеки. Таким чином лише наша економічна, військова потужність дасть можливість відновлювати суверенітет та встановлювати мир», - підсумувала Наталія Кацер-Бучковська.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua