Вирішення політичної кризи не залежить від обсягу повноважень Президента, - Олег Медуниця
четвер, 24 березня 2016, 14:13

Згадка Президентом Петром Порошенком Конституції 1996 року навряд чи свідчить про ностальгію за нею, оскільки вирішення політичної кризи не залежить від обсягу повноважень Глави держави.

Таку думку висловив народний депутат фракції "Народний фронт" Олег Медуниця, коментуючи заяви Президента, зроблені ним під час візиту до Харкова 23 березня.

Як нагадав Медуниця, Порошенко заявив, що "якби ми мали президентську республіку в трактуванні Конституції-1996, то ми вже б і нового прем’єра мали, і міністрів".

"Але слід добре пам’ятати, що саме в період дії Конституції 1996 року в Україні відбулось кілька значних політичних конфліктів. Варто згадати хоча б внесення в 1999 році кандидатури Ющенка як потенційного прем’єра. Віктор Андрійович називав себе "сином Кучми", однак через два роки був гучно відправлений у відставку через кризу у верхніх ешелонах влади", - зазначив народний депутат.

"Можна згадати і перше прем’єрство Тимошенко: Кабмін, який Ющенко називав найкращим, зі скандалом відправили у відставку через півроку роботи. І все – через політичні чвари", - нагадав він.

"Тобто твердження, що кризи за старої Конституції не відбулось би, є сумнівним і спростовується прикладами з недавньої історії", - підкреслив Олег Медуниця.

"Зокрема, Віктор Янукович неконституційним шляхом повернув собі повноваження Леоніда Кучми, а тепер політична криза і громадянський конфлікт 2014 року викинули його до Ростова. Або взяти Грузію: Міхеїл Саакашвілі мав неймовірні за нашими мірками повноваження. Але після жорстокої політичної кризи втратив владу і опинився в Україні", - зауважив він.

Парламентар наголосив: питання не в обсязі президентських повноважень, а у політичній відповідальності й політичній мудрості, які дозволяють передбачати конфлікти і розв’язувати їх ще на стадії зародження.

"І при нинішній Конституції Президент, маючи найбільшу парламентську фракцію, зберігає потужний політичний вплив в Україні", - додав він.

"Фактично, саме голоси фракції БПП є запорукою успішного голосування за кандидатуру прем’єра, то ж Президент, по суті, бере безпосередню участь у висуненні того чи іншого кандидата на посаду голови Уряду", - сказав народний депутат.

Він наголосив, що саме тому "Народний фронт" неодноразово наголошував, що готовий обговорювати кандидатури наступників нинішнього прем’єра та їхні програми дій на чолі Кабміну.

"Однак БПП досі грає в ігри і з колегами по парламенту, і з українцями: вимагають зняти Арсенія Яценюка, не пропонуючи при цьому альтернатив", - підкреслив Олег Медуниця.

Він також зазначив, що і фракція "Народний фронт", і вся Україна чекають від Глави держави рішучих кроків у вирішення політичної кризи, і висловив сподівання на те, що Президент і його команда нарешті оголосять кандидатуру нового прем’єра і представлять склад нового Уряду і програму його дій.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua