Високопосадовці з подвійним громадянством становлять небезпеку для держави, - Леонід Ємець (відео)
вівторок, 14 березня 2017, 11:49

Державні службовці, які є представниками виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, насамперед - урядовці, народні депутати та судді - повинні бути позбавлені українського громадянства у разі виявлення у них громадянства іншої країни.

Про це заявив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, представник фракції "Народний фронт" Леонід Ємець в інтерв'ю журналістам.

Він повідомив, на сьогодні існує декілька законопроектів щодо подвійного громадянства, серед яких, зокрема, поданий Президентом як невідкладний, інший, - розроблений Ємцем та першим заступником керівника фракції "Народний фронт" Андрієм Тетеруком.

Так, згідно з законопроектом, розробленим представниками фракції "Народний фронт", передбачається позбавлення українського громадянства у разі виявлення громадянства іншої країни у представників виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, які є державними службовцями.

При цьому, за його словами, цей законопроект не стосуватиметься звичайних громадян, які мають подвійне громадянство.

"Це стосуватиметься лише представників державної влади, а саме тих, які працюють на посаді на державній службі, які є суддями, і тих, які є у законодавчій гілці влади, тобто є народними депутатами. В чому небезпека, -  особливо для державних службовців, суддів і народних депутатів? Ну, уявіть, ці люди є, як мінімум, військовозобов'язаними між двома країнами, вони несуть відповідальність і обов'язки між двома країнами, в тому числі щодо державної таємниці. І якщо це є громадянин іншої країни і має доступ до нашої державної таємниці, він зобов'язаний — якщо це буде в інтересах іншої країни — повідомити ту країну про нашу державну таємницю. Крім того, це зобов'язання нести військовий обов'язок, він має служити в двох арміях — нашій та іноземній. І яку він державу буде при цьому захищати — гарантій жодних немає. Тому подвійне громадянство — це є національна небезпека для нашої держави", - наголосив народний депутат.

Як зазначив Леонід Ємець, факт наявності у чиновника іноземного громадянства може бути встановлений як за допомогою спеціальних органів шляхом запитів до органів інших країн, так і за допомогою засобів масової інформації.

Крім того, нагадав він, подання достовірної інформації кандидатами у депутати під час виборчого процесу є їх обов'язком.

"У випадку, якщо особа набула громадянства України, маючи громадянство іншої країни, - це може бути підставою для того, щоб позбавити її громадянства, точніше скасувати рішення про те, що вона стає громадянином України, - у зв'язку з тим, що вона надала недостовірну інформацію, оскільки в українській Конституції чітко зазначено, що громадянство у нас єдине", - пояснив парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua