Володимир Омелян: Протягом 2014−2018 рр. відновлено 7 342 км автошляхів, з них 3 800 км - за 2018-й
середа, 26 грудня 2018, 18:55

З кожним роком в Україні буде більше якісних автодоріг і контролю за ними.

Про це заявив міністр інфраструктури, представник партії "Народний фронт" Володимир Омелян під час брифінгу за результатами громадського моніторингу доброчесності та прозорості організації та виконання ремонтів доріг України.

У брифінгу також взяли участь в. о. постійного представника Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра і директор Національного секретаріату CoST Наталія Форсюк, а також представники обласних державних адміністрацій.

"З кожним роком в Україні буде більше якісних автодоріг і контролю за ними. Цифри приємно вражають. Протягом 2014−2018 років нами відновлено 7 342 км автошляхів. Це як дорога з Києва до Нью-Йорка. З них 3 800 км – за 2018 рік. Це більше, ніж дорога Київ − Мадрид. Найбільше фінансування дорожньої галузі – у 2018 році, коли розпочав роботу Дорожній фонд", − заявив Володимир Омелян.

Очільник міністерства наголосив, що у 2018 році виділено не тільки рекордні кошти на будівництво та відновлення автошляхів, а й застосовано  новітній комплексний підхід до контролю якості ремонтно-будівельних робіт.

"З Дорожнього фонду виділено 23,8 млрд на дороги державного значення, 11,5  млрд – на дороги місцевого значення. Україна вперше виділяє таке значне фінансування і вперше залучає масштабний громадський контроль якості робіт та контроль відповідності документації фактично виконаним роботам. Безпрецедентний моніторинг доріг проведено у вересні−листопаді 2018 року", - зазначив він.

Міністр інфраструктури підкреслив, що в рамках проекту "Моніторинг доброчесності та прозорості організації та виконання ремонтів доріг України" представники громадських організацій проводили обстеження об’єктів капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг державного та місцевого значення під керівництвом професійних інженерів-дорожників та із залученням представників обласних державних адміністрацій.

В проекті було задіяно 13 громадських організацій, які працювали у 12 областях, зокрема Київській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Тернопільській, Чернігівській, Одеській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській та Миколаївській. Представники ГО дослідили близько 80% ділянок доріг місцевого значення та 30% державного значення, роботи на яких виконувались у 2016-2018 роках. Всього було обстежено більше 400 об’єктів.

"Такої синергії зусиль держави, місцевої влади, міжнародних партнерів і громадськості в Україні ще не було. За результатами візуальних обстежень складено звіти з описом виявлених дефектів та передано до обласних служб автомобільних доріг і відповідних підрозділів обласних державних адміністрацій. Належне фінансування дорожньої галузі разом із системним підходом до ремонту автошляхів під незалежним громадським контролем дають Україні якісні дороги", −  зазначив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури України наголосив, що жоден недобросовісний підрядник не уникне відповідальності за неякісно виконані роботи на автошляхах.

"З весни 2019 року ми розпочнемо державний контроль, як ми робили навесні 2018 року, − ми перевіримо всі дороги.  Буде проведено ретельний моніторинг якості виконаних дорожніх робіт у 2018 році. Уважно подивимося, як відновлені автошляхи перейшли в зиму, у якому стані. Будуть складені відповідні акти", - сказав він.

Володимир Омелян підкреслив, що якщо при будівництві доріг у 2015−2016 роках використовувалася трирічна гарантія, починаючи з 2017 року – п’ятирічна, то з 2018 року – від 5 до 10 років, а з наступного 2019 року гарантія буде обов’язково 10 років на середній капітальний ремонт і нове будівництво.

"В рамках цього гарантійного періоду будь-яка компанія, якій замовник виставив акт дефектності, повинна усунити всі виявлені недоліки за власний рахунок. Платники податків нічого знов не будуть платити. І в 95% випадках компанії-підрядники погоджуються з актами та усувають дефекти, недоліки за власний рахунок. У тендерах на ремонтно-будівельні роботи на автошляхах в Україні вже беруть участь понад 40 компаній, і конкуренція, а з нею і якість робіт, невпинно зростають", − додав міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua