Володимир Омелян: Уряд оголосив міжнародний тендер на першу партію комплексів зважування під час руху
п’ятниця, 27 липня 2018, 13:51

На порталі Світового Банку опубліковано повідомлення про оголошений Урядом України міжнародний тендер "Проектування, постачання та встановлення пілотної системи зважування в русі" (Weight-in-Motion або WiM).

Про це заявив міністр інфраструктури, представник партії "Народний фронт" Володимир Омелян.

Він повідомив, що максимальна очікувана сума заявок складає $4,9 млн: "Очікується, що учасниками торгів будуть консорціуми з іноземних та українських компаній. Переможець повинен бути визначений у вересні 2018 року, а роботи розпочатись в жовтні ц. р. Проект розроблений спільними зусиллями Міністерства інфраструктури України, Світового Банку, Укравтодору, Уктрансбезпеки та міжнародних консультантів".

За словами очільника Мінінфраструктури, зміст проекту полягає в наступному: WiM-комплекси (яких буде збудовано 10 одиниць) виявлятимуть серед потоку перевантажені вантажівки і передаватимуть інформацію про них інспекторам Укртрансбезпеки на мобільні пункти контролю, розташовані далі по дорозі. Локацій всього шість. З них на чотирьох вимірювання буде здійснюватися в двох напрямках руху, і на двох - лише в одному напрямку, в сторону Києва. Отримавши деталізовану інформацію, інспектори здійснюють зупинку автомобіля та його контрольне зважування. У разі підтвердження порушення воно документується і накладаються відповідні санкції.

"Системи будуть розташовані на автодорогах М-01, М-03, М-05, М-06 та М-07. Тобто, на початковому етапі WiM-комплекси працюватимуть у так званому режимі преселекції, а пізніше – в автоматичному режимі накладання санкцій", - наголосив Володимир Омелян.

Стратегічні цілі застосування технології WiM - зберегти дороги від передчасного руйнування, зменшити ймовірність і тяжкість наслідків дорожніх аварій за участі вантажівок, створити невідворотність контролю та покарання за порушення вимог законодавства стосовно вагових обмежень.

"Після успішної реалізації пілотного проекту навколо Києва планується розгортання аналогічних систем в інших областях, в першу чергу - Одеській, Миколаївській та Херсонській", - розповів Володимир Омелян.

Він додав, що паралельно з пілотним проектом Міністерство інфраструктури проводить роботу з парламентськими комітетами та іншими зацікавленими сторонами для прийняття законопроектів №№7318 та 7319, які мають відкрити шлях до запровадження автоматичного габаритно-вагового контролю та заочного застосування санкцій до компаній-порушників.

"Отже, наша мета - щоб з наступного року кожна вантажівка, яка має вагу понад  40 тонн, не змогла заїхати чи виїхати з Києва. Також наша мета - щоб впродовж найближчих трьох років загальна вага транспорту, який пересувається українськими автошляхами, не перевищувала 40 тонн. Автоматичний ваговий контроль буде запроваджено по всій Україні", - додав, підсумовуючи, міністр інфраструктури.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua