Володимир Шкварилюк: Фінансовий ресурс, отриманий у результаті децентралізації, потрібно інвестувати у великі інфраструктурні проекти
п’ятниця, 27 січня 2017, 13:17

Міста обласного значення мають інвестувати кошти, отримані в результаті децентралізації, у великі інсфраструктурні проекти, не розмінюючи їх на дрібниці.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт» у Верховній Раді Володимир Шкварилюк, повідомили у прес-службі Івано-Франківської обласної партійної організації.

Виступаючи на засідання регіональної платформи «Проблемні питання бюджетного забезпечення громад та проекти законів для зміцнення місцевого самоврядування, які потребують першочергового схвалення», яке відбулося з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, депутат, зокрема, зазначив: «Практика показує, що процес добровільного об’єднання громад підштовхують два важливі стимули, які держава надає новоствореним».

«По-перше, це додаткові фінансові ресурси – як від держави у вигляді субвенцій, так і від нових джерел надходжень до місцевих бюджетів, які об’єднані громади отримують у своєму новому статусі. По-друге, це значно більша самостійність органів місцевого самоврядування в ухваленні рішень і можливість розв’язувати проблеми своїх громад, спираючись на власні ресурси», - уточнив представник «Народного фронту».

Депутат також наголосив, що вкрай важливо, аби міста обласного значення правильно використовували фінансовий ресурс, який вони отримують у результаті децентралізації – інвестували у великі інфраструктурні проекти, а не розмінювали на дрібниці. «Держава дає нові інструменти наповнення доходів бюджету, які вже безпосередньо залежать від рішень, які приймають місцеві ради щодо встановлення ставок чи пільг по окремих податках. Зокрема, до бюджетів міст обласного значення почали зараховувати плату за адміністративні послуги, державне мито (в частині відповідних надходжень до міст), акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових, алкогольних виробів та нафтопродуктів, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», - повідомив Володимир Шкварилюк.

За інформацією прес-служби, змінено також пропорцію відрахувань екологічного податку: 20% — до держбюджету, 80% — до бюджетів інших рівнів (з них до обласного бюджету 55%, а 25%  – до бюджету міст. Завдяки цим новаціям бюджети додатково отримали чималі надходження. Зокрема, у 2015 році: м. Івано-Франківськ – 109,3 млн. грн., м. Калуш – 22,0 млн. грн., м. Коломия – 19,6 млн. грн. У 2016 році: м. Івано-Франківськ – 143,3 млн. грн. м. Калуш – 32,4 млн. грн., м. Коломия – 31,3 млн. грн. Коломия, відповідно до соціологічних досліджень, входила до десятка населених пунктів, чиї доходи за останні три роки росли найшвидше.

Учасники заходу обговорили питання формування місцевих бюджетів, бюджетного забезпечення громад і питання місцевого самоврядування, які потребують законодавчого врегулювання. За підсумками регіональної платформи Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України спрямує напрацьовані пропозиції народному депутатові України, секретареві Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимирові Шкварилюку задля вирішення місцевих проблем на законодавчому рівні, повідомили у прес-службі обласної партійної організації «Народний фронт».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua