Верховна Рада понад 300 голосами підтримала урядові закони щодо реструктуризації боргів та підвищення соціальних стандартів (відео)
четвер, 17 вересня 2015, 13:59

У четвер, 17 вересня, Верховна Рада України ухвалила низку урядових законопроектів щодо реструктуризації та часткового списання боргів та підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Усі закони були підтримані конституційною більшістю – понад 300-ма голосами.

Перед самим голосуванням Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк ще раз звернувся до Парламенту «прийняти відповідальне рішення для країни і мільйонів українців – свідоме і відповідальне рішення».

Він нагадав, що ухвалення закону про реструктуризацію і списання боргів дозволяє списати 3,6 мільярда доларів США з боргового портфеля: «Це ті борги, які брав не цей Уряд і не цей Парламент. Це ті борги, які накопичували 20 років. Але це ті борги, які ми повинні гасити».

Також  додатково економиться близько 5 мільярдів доларів США на виплату процентів, які Україна повинна були б платити за обслуговування цього боргу.

Згідно з домовленостями із кредиторами, зазначив він, на чотири роки переноситься виплата тіла кредиту: «У нас немає коштів зараз виплачувати тіло кредиту, тому протягом найближчих чотирьох років ми не будемо погашати наші боргові зобов’язання».

Арсеній Яценюк повідомив, що уже зараз реструктуризовані борги державних банків і державних компаній, зокрема «Укрексімбанку», «де наші громадяни тримають свої гроші і де наші компанії отримують кредити»: «Ми таким чином застабілізували «Укрексімбанк».

Реструктуризували також борги державного «Ощадбанку»: «Це один з найбільших банків країни, де так само наші громадяни тримають гроші, і цей банк є основою фінансової стабільності країни».

«Після цього рішення далі ми отримуємо можливість фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду. Це означає, що якщо далі український Парламент разом з Урядом і з Президентом буде проводити складні, сьогодні непопулярні, але правильні для майбутнього реформи, - то весь цивілізований світ  стоїть з нами. Ми будемо отримувати кошти на фінансову підтримку і стабілізацію країни», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Чим більше ми робимо, тим більше отримаємо допомоги. І навпаки», - додав Глава Уряду.

Він зупинився на питанні VRI (Value Recovery Instrument, Інструмент відновлення вартості. – ред.): «Це той інструмент, який кредитори отримують взамін того, що вони сьогодні списали борги, понесли втрати і не будуть отримувати додаткові кошти, але в майбутньому щось можуть отримати».

Арсеній Яценюк наголосив на важливості відкритої інформації щодо таких інструментів: «Пригадую, коли декілька років тому під «хіхоньки» були підписані угоди, які принесли 16 мільярдів збитків країні. І цих 16 мільярдів країна заплатила не з прибутків, а зі збитків і кредитів, які ми понабиралися, а зараз повинні віддавати».

«У тому випадку, якщо Україна буде зростати, наші кредитори отримають додаткові кошти - частину прибутку національної економіки, а не збитку», - підкреслив він.

Глава Уряду перелічив умови, при яких кредитори матимуть можливість отримати частину прибутку національної економіки. Одна з них - якщо валовий внутрішній продукт країни становитиме 125 мільярдів доларів США: «Сьогодні валовий внутрішній продукт тільки 85 мільярдів доларів».

«Друга умова - якщо українська економіка буде рости більше 3%. Якщо економіка росте від 3 до 4%, то тільки з цього одного відсотка росту кредитори зможуть отримати як бонус 15%, частину нашого прибутку, в який вони так само вкладуться. Тому що ця реструктуризація дає можливість зробити країну успішною і багатою», - наголосив він.

Якщо українська економіка росте більше як на 4%, то кредитори, за словами Глави Уряду, можуть отримати до 40% від частини прибутку української економіки.

«Ми прорахували базовий розрахунок з нашими іноземними партнерами. Уявіть собі, сталося чудо, на яке я дійсно сподіваюся, і українська економіка протягом 25 наступних років буде зростати на рівні 4%. Це означає, що валовий внутрішній продукт України буде рівний Швейцарії і трошечки менший ніж Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів. Це означає те, що середня заробітна платня в Україні становитиме 1960 доларів на одного громадянина країни. Я хочу заплатити кредиторам частину прибутку країни, якщо наша Україна буде самою успішною економікою в світі», - сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до народних депутатів України: «Ми знаходимось не просто в складній, а в дуже складній ситуації. Немає жодної країни в світі, яка би за останніх два десятиліття воювала проти ядерної держави, ким є Російська Федерація. Після Другої світової війни Росія порушила світовий порядок і вкрала у нас наш Крим, частину нашого Донецька і частину нашого Луганська. Немає жодної країни, яка би втратила 20% економіки. На наші плечі лягла ця історична відповідальність. Я прошу всіх свідомо прийняти це рішення».

«Напевно, це не остання реструктуризація. Але я знаю точно, що якщо не буде проведена ця реструктуризація, то майбутнє України і фінансової системи не просто під загрозою – це фінансовий колапс, якого ми не маємо права допустити - український Парламент, Уряд, Президент, люди, які відповідальні за долю держави. Я прошу підтримати Україну», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua