Введення акцизних марок на книги з Росії дозволить ефективніше боротися з контрабандою, - Вікторія Сюмар (відео)
середа, 6 вересня 2017, 17:40

Введення акцизних марок для книжок, які поставляються з Російської Федерації в Україну, дозволить органам влади ефективніше боротися з контрабандою незаконної друкованої продукції до нашої держави, а також додатково захистить українських книговидавців.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар під час засідання комітету.

Вона нагадала, що раніше Верховна Рада схвалила закон про перевірку тиражів російської книговидавничої продукції на предмет популяризації органів влади держави-агресора (РФ).

"Багато тиражів (російських книжок. – Ред.) стоїть на кордоні. Але не менш багато тиражів, які ніким не перевірялися, піратським способом і контрабандою завозяться в Україну. Факт лишається фактом: російської книжки на розкладках, особливо на сході України, менше не стало", - наголосила голова комітету.

При цьому Вікторія Сюмар зауважила, що спеціальна комісія при Держкомтелерадіо, "яка мала б "відсівати" і чітко пояснювати, чому вона не дозволяє той чи інший тираж", працює недостатньо ефективно.

"Це мене теж дуже тривожить. Тому що, якщо закон приймається, а орган влади неспроможний забезпечити роботу відповідної структури, яка має ефективно працювати, - це означає, що закон не працює", - наголосила голова комітету.

Народний депутат також додала, що ця комісія все одно не може вирішити проблему контрабанди книжок, бо це не в її компетенції, тому введення акцизних марок для друкованої продукції залишається актуальним.

За її словами, законодавча ініціатива передбачає введення марки, яка має клеїтися на книжку при завезенні в Україну.

Як зазначила Вікторія Сюмар, ця тема досить дискусійна, тому потребує широкого обговорення, зокрема з експертами.

"Я ще хочу порадитися з економістами, які є фахівцями у контексті податкової політики. В першу чергу, яким чином ми можемо тут вирішити проблему контрабанди російських книжок і простимулювати українське книговидавництво", - підсумувала парламентар та закликала колег надавати власні пропозиції до цієї законодавчої ініціативи.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua