В’ячеслав Кириленко: Відновлення української національної ідентичності - це початок ментальної деколонізації України (відео)
п’ятниця, 13 квітня 2018, 17:15

Дії української влади щодо відновлення української національної ідентичності свідчать про початок фундаментальних, ключових, хоча і складних та тривалих процесів ментальної деколонізації України.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань, представник політичної партії “Народний фронт” В’ячеслав Кириленко під час виступу на 11-му Київському безпековому форумі.

Він порушив тему національної ідентичності України і зауважив, що до початку російської агресії проти нашої держави це питання розглядалось досить вузько – лише в політичному чи лінгвістичному аспекті, а не як важлива складова національної безпеки.

“Починаючи з 2014 року і до сьогодні такі питання, як українська мова, політика національної пам’яті, національна ідентичність стали основними моментами створення безпеки людей в Україні. Важливо розуміти, що російська війна проти України на Кримському півострові та Донбасі готувалася довгий час. Це була особлива частина всієї попередньої путінської політики по відношенню до України. І ключовим моментом цієї політики було руйнування української національної ідентичності, особливо на цих територіях, а також – потужне просування тематики і бачення “руського міру” на цих територіях”, - заявив В’ячеслав Кириленко.

За його словами, підхід такої “руськомірської” політики був дуже простим: “На цих територіях немає української мови, а значить немає національної ідентичності, а значить – там не українці, а росіяни, і, відповідно, їх потрібно захищати російськими військами”.

В’ячеслав Кириленко зауважив, що анексії Криму та створенню фейкових “республік” на Донбасі передувала ситуація, коли колишнє керівництво держави тривалий час не приділяло належної уваги питанням національної ідентичності, розвитку та захисту української мови, підтримці українського книговиробництва, повазі до справжньої української історії та національної пам’яті на цих територіях.

“Ці питання національної ідентичності є визначальними. Протягом останніх трьох-чотирьох років і український Уряд, і парламент впровадили три ключові речі: по-перше, ухвалення Верховною Радою закону про декомунізацію; по-друге, посилення позицій української мови на радіо, телебаченні та в системі освіті, в школі; по-третє, це захист українського інформаційного простору, зокрема ринку книговидавництва, кінематографу, медіа-сфери від різних проявів російської пропаганди”, - розповів Віце-прем’єр-міністр.

На переконання В’ячеслава Кириленка, ці кроки свідчать про початок фундаментальних, ключових, хоча і складних та тривалих процесів ментальної деколонізації України.

“Я бачу своє завдання як представника Уряду та завдання своїх колег у тому, аби захистити гуманітарний простір України, який тривалий час піддавався нападам російської пропаганди в різних її проявах, в різні часи. І ключовим у цьому питанні є наша подальша співпраця з нашими європейськими та трансатлантичними партнерами. Тому я впевнений, що український Уряд і надалі залишиться надійним партнером для наших західних друзів у тому, що стосується розбудови демократії, забезпечення верховенства права та підтримки демократичних цінностей як найважливіших цінностей для кожної вільної людини і всього вільного світу”, - резюмував він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua