В'ячеслав Кириленко: Законом про квоти ми посилили національну безпеку України (відео)
четвер, 16 червня 2016, 18:11

Верховна Рада ухвалила закон, яким запроваджуються квоти для україномовної пісні на радіо.

"За" проголосувало 268 народних депутатів.

Ініціатор ідеї запровадження квот  Віце-прем’єр-міністр, представник "Народного фронту" В’ячеслав Кириленко у своєму виступі у парламенті наголосив про надзвичайну важливість його ухвалення саме сьогодні.

"Цей варіант враховує усі побажання музикантів, радійників, представників громадськості, депутатів та урядовців", - сказав він.

"Ведення квот – це не мовне питання. Це питання гуманітарної, а значить національної безпеки України. Щонайменше 35% пісень тепер на радіо гарантовано будуть лунати українською. Труднощі, що супроводжували прийняття цього закону, лише підтверджують, наскільки фундаментальними для України є питання національної ідентичності. Які тепер прямо стали питаннями національної безпеки», - зазначив В’ячеслав Кириленко.

Згідно з законом, відтепер телерадіоорганізації повинні забезпечувати частку пісень українською мовою в обсязі не менше 35% від загального обсягу пісень протягом доби, зокрема, не менше 35% від загального обсягу пісень  у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 години.

Тим радіостанціям, які транслюють пісні офіційними мовами Євросоюзу в обсязі не менше 60% загального обсягу пісень, квота для україномовної пісні буде становити не менше 25%.

Також у законі сказано, що при здійсненні радіомовлення не менше 60% добового обсягу ведення передач має проводитися українською мовою. Крім того, квоти вводитимуться поетапно. В перший рік з моменту набуття чинності закону  частка пісень становитиме не менше 25%, на наступний рік – 30%, далі – 35%.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua