Виступ Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка на урочистій зустрічі з членами Всеукраїнської ради церков у День Хрещення Руси-України (відео)
вівторок, 28 липня 2015, 18:00

Виступ Прем’єр-міністра України, лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка на урочистій зустрічі з членами Всеукраїнської ради церков у День Хрещення Руси-України та 1000-річчя від дня Упокоєння князя Володимира Великого.

 

Ваша Святосте!

Ваші Блаженства, всечесні отці, керівники релігійних організацій, глави Української православної церкви в Сполучених Штатах, у Канаді!

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні відзначаємо День духовної і державної спадкоємності України. Володимир зробив цивілізаційний вибір - цивілізаційний вибір майбутнього України.

Нам потрібна соборність і нам потрібна єдність. Соборність – це не тільки територіальне. Соборність і єдність – це духовне і релігійне. І зараз тут, на цьому святому місці, ще лунають дзвони Михайлівського собору - коли сотні тисяч українців вийшли захищати свої права на Майдан, і дзвони цього собору покликали нас всіх бути єдиними і зробили нас всіх сильними. І так ми побороли зло.

Церква не дає нам можливості іти на компроміси. На компроміси між добром і злом - тут немає місця компромісам. На компроміси між ворогом і другом – тут також немає місця для компромісів. Церква нам дала можливість побороти біду і стати сильними. Стати сильними як нація, як люди і як держава.

Імперії пали. Радянська імперія пала. І ті, хто хочуть стати наступниками радянської імперії, також падуть. Така історія. Її неможливо змінити. Якщо ти на темному боці історії, ти підеш у небуття. Якщо ти на світлому боці - ти будеш робити великі справи для своєї країни і свого народу.

Держава від'єднана від Церкви, це правда. Але держава і влада має конституційні обов’язки. І ми разом з Президентом України несемо відповідальність перед громадою і перед парафіянами за виконання базового конституційного принципу кожної демократичної країни – свободи віросповідань. Це - ходити до того храму, до якого хочеш, і молитися там, де в тебе є покликання.

Уперше за останніх два десятки років нам все-таки вдалося разом із Президентом запровадити інститут військового духовенства, запровадити інститут капеланів у місцях ув'язнення і позбавлення волі, дати можливість релігійним організаціям засновувати навчальні заклади, а цим навчальним закладам – можливість виписувати дипломи і сертифікати. І дати всім релігійним організаціям рівні пільги і тарифи.
Це - відповідальність влади. Це - відповідальність держави для того, щоби кожен громадянин відчував себе вільним, знав, що таке релігійна свобода, і міг її вільно виконувати.
Наш народ зіткнувся з неймовірними викликами і випробуваннями. І Боже слово, і слово кожного релігійного провідника є великою наснагою і великим джерелом енергії. І є шляхом до перемоги українського народу.

Нас ніхто не переміг, нас ніхто не переможе! 

Храни, Боже, Україну і храни, Боже, українські війська!


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua