Арсеній Яценюк у Братиславі зустрівся з Главою Уряду Словацької Республіки Робертом Фіцо (відео)
четвер, 10 вересня 2015, 15:23

У четвер, 10 вересня, Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в рамках робочого візиту до Братислави зустрівся з Главою Уряду Словацької Республіки Робертом Фіцо.

Арсеній Яценюк висловив вдячність Роберту Фіцо за його особисту позицію, позицію Уряду Словацької Республіки та Словаччини в підтримці територіальної цілісності і незалежності української держави: «Ви підтримуєте не тільки на словах і в деклараціях – ви підтримуєте конкретними справами».

Він нагадав, що торік було відкрито реверсний потік газу в Україну зі Словаччини: «Тоді мало хто сподівався, що це можливо. Але якби ми разом не прийняли цього рішення. Україна би не перезимувала. Завдяки реверсним постачанням, які йшли з Словаччини, нам вдалося отримати 11 мільярдів кубічних метрів газу. Це був реальний крок, як допомогти Україні».

Глава Уряду України підкреслив, що сьогодні в рамках енергетичної співпраці двох держав підписано Меморандум про співробітництво у сферах енергоефективності, енергозбереження та відновлювальної енергетики: «Ваш уряд дуже багато робить для того, щоби ваші громадяни витрачали якомога менше енергії і відповідно менше платили за цю енергію. Це завдання і нашого Уряду – утеплити будинки, зменшити споживання енергетичних ресурсів і зменшити відповідно рахунки для громадян».

Окрім того, в рамках візиту підписано Меморандум про співробітництво між Міністерством молоді та спорту України  і Міністерством освіти, науки, досліджень і спорту Словацької Республіки стосовно молодіжних обмінів.

Під час зустрічі з Робертом Фіцо обговорювалося також питання лібералізації візового режиму України та ЄС: «Безвізовий режим для українців – це ще один реальний результат євроінтеграції, який ми повинні досягнути».

Арсеній Яценюк нагадав, що зараз триває робота технічних місій в Україні з цього питання: «Сподіваюся, що прийняття рішення щодо надання Україні безвізового режиму не буде мати політичних аспектів, в тому числі і пов’язаних з хвилею міграції в Європейський Союз. Ми як ніхто розуміємо проблеми мігрантів, які зараз виникли в Європі. Тому що зараз в Європі проблеми міграції оцінюються в сотні тисяч людей. Пов’язано це з зонами конфлікту, з війною, з нестабільністю у світі. А з війною в Україні пов’язано те, що у нас 1,5 мільйона тимчасово переміщених осіб. А це неймовірні витрати бюджету на адаптацію, на допомогу цим людям. Тому відповідь на ці питання треба шукати спільно».

Глава Уряду України висловив вдячність Прем’єр-міністру Словаччини  і за допомогу Україні в проведенні реформ, зокрема у реформуванні податкової системи: «Високо ціную вашу підтримку і вашої країни як країни-члена Європейського Союзу на нашому складному шляху до отримання членства в Європейському Союзу і до реальної європейської інтеграції».

Відповідаючи на запитання журналіста, Арсеній Яценюк зазначив, що обговорив із Робертом Фіцо питання створення в Європейському Союзі «нового сильного механізму підтримки реформ в Україні»: «Це об'єднання всіх тих країн, які провели реформи, які стали членами ЄС за останні два десятки років. У такій  платформі підтримки України повинна брати участь Словаччина, Польща».

«Кожен, так само як Словаччина, зможе практично долучитися до допомоги Україні. Тому що це те, що нам необхідно, - дуже практичний і прагматичний підхід, конкретна дія, яка тягне за собою конкретний результат», - додав Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua