Якщо ми не приймемо закон про мову, російські паспорти незабаром роздаватимуть усюди в Україні, - Микола Княжицький (відео)
четвер, 25 квітня 2019, 11:05

Якщо Верховна Рада не прийме закон про українську мову як державну, то через декілька років російські паспорти будуть роздавати усюди в Україні.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова Комітет з питань культури і духовності Микола Княжицький, виступаючи з парламентської трибуни перед голосуванням за мовний закон.

Він нагадав присутнім, що вчора Росія почала видавати російські паспорти громадянам ОРДЛО за спрощеною процедурою.

"І який привід? Кажуть, що так підтримують російськомовне населення. Якщо ми сьогодні не підтримаємо цей закон - через декілька років російські паспорти будуть усюди в Україні, а ті, хто спілкується українською, будуть у Росії в таборах і тюрмах – так, як це відбувалось раніше", - заявив Княжицький.

"Немає держави, яка би була успішною, не ухваливши закон про мову. Поляки теж в імперіях спілкувалися російською та німецькою, сьогодні - польською. Балтійські країни відновили свої мови і успішно процвітають. Ухвалення закону про функціонування державної мови - це шлях до щасливого життя українців", - сказав народний депутат.

Микола Княжицький наголосив, що закон жодним чином не порушує права національних меншин.

"Закон вимагає прийняття і ми вам обіцяємо за півроку ухвалити закон про захист мов національних меншин. Ми вам обіцяємо, що усі громадяни, які живуть в Україні, - почуватимуть себе як удома", - підкреслив він.

Перед голосування народним депутатам продемонстрували фільм, де до них звернулися письменники, поети, громадські активісти, вчені, актори, церковні діячі, які розповіли про важливість ухвалення закону про функціонування української мови.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua