Якщо зараз не приймати рішення в енергетиці, завтра ми ввійдемо в кризу без світла, вугілля і з проблемами з нафтою й газом - Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ
п’ятниця, 10 квітня 2020, 16:56

«Якщо зараз не приймати рішення, як ми будемо діяти завтра і післязавтра в енергетиці, то завтра і післязавтра ми ввійдемо в енергетичну кризу, де не буде ні світла, ні вугілля, де можуть бути проблеми з нафтопродуктами і де раніше чи пізніше будуть проблеми з газом», - наголосив Прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у п’ятницю, 10 квітня, під час другої онлайн дискусії Київського Безпекового форуму.

Арсеній Яценюк підкреслив, що сьогодні світові тенденції на ринку енергетики вражаючі: «Це рекордні падіння цін на нафту, які ніхто не очікував, які не пов’язані безпосередньо з коронавірусом, а пов’язані з тим, що Росія фактично вийшла з умовами з ОПЕК».

Водночас, наголосив він, криза в енергетиці для споживачів – це «коли немає світла, газу чи електроенергії»: «Тільки тоді люди розуміють, що це криза. І начебто сьогодні цього всього не існує на поверхні. Але це як вірус. Коли людина тільки захворіла, то в перший день нічого не відбувається. Але це не означає, що це вірус не руйнує організм і післязавтра не буде температури».

Він навів приклад кризи 2014 року: «Світло було, газ був, тепло було, - і всі навіть не уявляли, в якій енергетичній кризі ми знаходимося».

Арсеній Яценюк зазначив, що падіння цін на нафту в короткостроковій перспективі виглядає добре для споживачів: «Падає ціна на заправці, падає ціна на природний газ, повинна падати вартість тепла і собівартість для крупних перевізників, у тому числі і для «Укрзалізниці». Все начебто звучить добре».

Водночас, підкреслив Арсеній Яценюк, таке бачення ситуації однобоке:  «Як тільки падають ціни на енергоресурси, відбувається банкрутство добувних компаній. Їм просто не вистачає ресурсу, щоб видобувати. І Україна в цій ситуації може дуже сильно постраждати. Нам дуже важко конкурувати. І наша ціль - енергонезалежність - може стояти під загрозою».

«Ми завжди повинні пам'ятати, що Росія – не просто держава-агресор, а й наш конкурент. Якщо Саудівська Аравія фактично бореться з Росією і виграє на енергетичному ринку, то члени українського парламенту від «Слуги народу» на кшталт Геруса, навпаки, - відкривають енергетичний ринок України для Росії через поправку до закону по електроенергетиці», - підкреслив лідер «Народного фронту».

«Зараз уряд повинен сконцентруватися на тому, що гроші, зекономлені від падіння цін на енергоресурси, не повинні розтринькуватися», - наголосив він.

Багато урядів, зазначив Арсеній Яценюк, як тільки зменшуються видатки, починають займатися популізмом: «Цього популізму вистачить рівно на місяць. Недовиконання державного бюджету з початку року - 83 мільярди гривень, тобто 3 мільярди доларів. А у них ні програми з МВФ, ні змін до закону про державний бюджет. І я не бачу взагалі світла в кінці тунелю. Чому сьогодні така безвольність прийняття рішень?»

Необхідним кроком для уряду, на переконання Арсенія Яценюка, має бути створення стабілізаційного фонду: «Можливо, треба самим закуповувати нафту, газ і вугілля для того, щоб рятувати українські енергетичні компанії, як робили в США».

«Необхідно значну частину коштів відправляти на видобуток і енергоефективність. І тут важливо, як уряд поведе себе щодо ключової української компанії - «Нафтогазу», і до всіх учасників приватного сектора. Тому що ми на межі банкрутства компаній електроенергетики. Теплову енергетику вони майже добили, зараз вони добивають атомну енергетику», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив необхідність невідкладно внести до парламенту кандидатуру на пост міністра енергетики: «Як взагалі можна керувати енергетикою, не маючи міністра? Хто у них відповідальний за енергетику? »

Він також підкреслив, що Національна комісія з регулювання енергетики повинна бути «не політичною організацією, а виключно економічною - приймати рішення виключно для української економіки і для громадян України»: «Але в країні є прем'єр-міністр. Коли я був прем'єр-міністром, то очолював енергетичний штаб. Прем'єр повинен невідкладно включитися в те, щоб регулювати сьогодні всі проблеми енергетики. І вирішити питання як для українців, так і для українських енергетичних компаній».

Участь у другій онлайн дискусії КБФ взяли: Лариса Ґаладза, Посол Канади в Україні; Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»; Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова; Олена Павленко, експерт з енергетики, Президент аналітичного центру DiXi Group; Дмитро Сахарук, генеральний директор ДТЕК Енерго; Карл Стурен, засновник і директор компанії з вітрової енергетики Vindkraft. Модератор дискусії - Данило Лубківський, член Наглядової ради фонду «Відкрий Україну», колишній заступник Міністра закордонних справ України.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua