ЄС очікує від України завершення реформ енергоринку як гарантії енергетичної безпеки в регіоні, - Наталія Кацер-Бучковська
п’ятниця, 2 вересня 2016, 15:12

Європейський Союз очікує від України завершення реформ енергетичного сектора та бачить в нашій державі потенціал стати центральним елементом із забезпечення енергетичної безпеки в регіоні.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи результати сьогоднішньої зустрічі представників Верховної Ради з віце-президентом Європейської Комісії Марошем Шефчовичем.

Вона зазначила, що Марош Шефчович, який є впливовим політиком та відповідальним за питання енергетики в ЄК, під час зустрічі наголосив на важливості завершення в Україні реформ ринку газу та енергетичного регулятора (НКРЄКП), оскільки це питання є ключовим в порядку денному реформ та є дуже важливим для Європейської Комісії, МВФ та інших міжнародних організацій.

У свою чергу Голова Верховної Ради Андрій Парубій запевнив віце-президента Єврокомісії, що «відповідні енергетичні законопроекти будуть поставлені на голосування протягом найближчих трьох тижнів і що український парламент має потенціал для їх ухвалення».

«Україна зобов’язана завершити газові реформи для того, щоб стати центральним елементом із забезпечення енергетичної безпеки в регіоні», - заявив Марош Шефчович.

У зв’язку з цим він анонсував створення на рівні міністерств Уряду України, НАК «Нафтогаз» та Європейської комісії робочої групи щодо реформування української газотранспортної системи, оскільки на сьогодні ключовими питаннями є «нарощення та збереження потенціалу транспортування газу через Україну, а також енергетична безпека нашої країни».

Як зауважила Наталя Кацер-Бучковська, це питання набуває ще більшої актуальності, враховуючи те, що у 2019 році закінчується контракт між Україною та Росією щодо транспортування газу до ЄС.  

Крім того, під час зустрічі пан Шефчович відзначив важливу роль, яку відіграє Верховна Рада України у проведенні ключових реформ в енергетичному секторі, та подякував Наталії Кацер-Бучковській за її активну участь в цьому напрямку.

«Я хотів би висловити свою подяку пані Наталії за те, що вона бере на себе лідерство у важливих питаннях реформування енергетики», - сказав він.

Єврокомісар також наголосив на тому, що «на шляху до ефективного реформування енергетичної галузі важливим для України є проведення модернізації технічної бази та активного залучення інвестицій в сектор». Так само, за його словами, необхідно якнайшвидше ухвалити закони щодо енергоефективності та щодо обліку електричної енергії, газу та тепла. 

Більше того, Марош Шефчович передав представникам Верховної Ради позитивну відповідь Європейської Комісії на звернення української сторони стосовно створення моніторингової місії для перевірки фактів порушення зобов'язань «Газпрому» за транзитним контрактом у частині забезпечення мінімально допустимого тиску газу на вході в українську газотранспортну систему.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua