ЄСПЛ підтримав позов України про порушення Росією прав людини в Криму, - Павло Петренко (відео)
четвер, 1 червня 2017, 17:59

Європейський суд з прав людини підтвердив прийняття позиції української сторони щодо першої справи «Україна проти Росії», яка беззаперечними доказами спростовує позицію РФ щодо неприйнятності розгляду даної справи ЄСПЛ та непричетності агресора до подій в Криму до проведення так званого референдуму.

Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив міністр юстиції, представник партії «Народний фронт» Павло Петренко.

«Європейський суд з прав людини офіційно підтвердив прийняття нашої правової позиції щодо першої справи «Україна проти Росії» відносно фактів порушення прав людини в Криму. 27 березня ми направили до суду величезний пакет документів і цю правову позицію, де ми спростовуємо всі закиди Російської Федерації. Тиждень тому ЄСПЛ прислав нам підтвердження прийняття цієї правової позиції», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він зауважив, що це величезний документ на 150 сторінок тільки основного тексту. Додатками до нього є десятки тисяч фото- та відеоматеріалів, а також свідчення громадян.

«Ми фактично зібрали повну хронологію захоплення РФ Криму з конкретними датами і конкретними локаціями. Докази доводять, що це була добре підготовлена кампанія, яка відкрито планувалася ще у 2013 році. Переконаний, що таємно дана операція готувалася в стінах ФСБ десятиріччями», - наголосив Павло Петренко.

Міністр також повідомив, що отримані покази дають можливість встановити конкретний перелік посадових осіб РФ, які здійснювали координацію захоплення Криму та безпосередньо керували цією операцією. Серед них і міністр оборони РФ Сергій Шойгу, його заступники Панков і Булгаков, а також низка генералів та адміралів. Куруванням всіх заходів на території півострова здійснював колишній міністр безпеки Придністровської республіки Володимир Антюфеєв, який згодом зайняв позицію віце-прем’єра ДНР з питань державної безпеки.

«Цей перелік невичерпний, оскільки ми постійно збираємо нові докази. Що стосується кількості збройних сил, назв підрозділів та пересування бронетехніки, як би вони не намагалися «сховатися» за «зеленими чоловічками», нам вдалося зібрати докази й ідентифікувати учасників цього процесу аж до командирів відповідних підрозділів, які на той час були в Криму», - заявив  Павло Петренко.

За його словами, всі зібрані  докази передані до ЄСПЛ і в майбутньому також будуть використані для розгляду справи проти керівників РФ у міжнародному кримінальному суді.

«Наразі ми очікуємо від Європейського суду з прав людини затвердження процесуального графіка розгляду цієї справи і всіх інших позовів проти Росії. Нагадаю, що Україна ініціювала 5 справ проти Росії. Дві з них стосуються порушення прав людини в Криму, дві – порушення прав громадян на Донбасі, ще одна – викрадення дітей-сиріт з українського дитячого будинку», - зауважив він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua