З січня 2018 на державному кордоні запрацює система фіксації біометричних даних іноземців (фото, відео)
четвер, 21 грудня 2017, 12:27

Державна прикордонна служба України презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства.

Презентація відбулася у Міжнародному аеропорту «Київ» (Жуляни) за участі представників партії «Народний фронт» Секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Запуск системи фіксації біометричних даних Держприкордонслужби – це ще один крок щодо покращення безпекової складової при перетині кордону та вдосконалення системи прикордонного контролю. Вона стане однією з підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю.

Як повідомив Олександр Турчинов, РНБО прийняла рішення щодо посилення контролю при перетині кордону громадянами, а також особами без громадянства. Насамперед, це стосується громадян Російської Федерації, через кордон з якою на територію нашої держави потрапляють шпигуни, диверсанти і провокатори.

«Кабінет Міністрів за дорученням РНБО затвердив перелік країн міграційного ризику. Серед цих країн найбільшу проблему ми маємо з Російською Федерацією. І наступного року вона буде вирішуватися», – наголосив Олександр Турчинов.

Він повідомив, що ставиться низка завдань: в’їзд в країну за біометричними паспортами, проведення верифікації та ідентифікації за біометричними даними, зокрема за відбитками пальців. Також ідеться про попередження про в’їзд в країну з поясненням мети візиту.

«Також МВС буде запроваджувати систему фіксації перебування громадян з країн міграційного ризику і, перш за все з РФ, на територію України. Увесь цей комплекс заходів посилить безпекову позицію держави», – сказав Олександр Турчинов.

Як підкреслив Арсен Аваков, презентована сьогодні система, розпочинає роботу у перший день нового року у вже обладнаних 157 пунктах. Далі будуть належним чином оснащені всі пункти пропуску на українському кордоні, що дозволить завадити потраплянню на територію держави кримінальних елементів і осіб, що мають сумнівні цілі.

«Ми перекриємо всі пункти стаціонарні пропуску, а потому – і малі пункти пропуску місцевого значення. Ці бази даних дозволять нам увійти в десятку країн з найкращою верифікацією перетинаючи кордон. І вже зараз ми вже входимо до десятки країн за кількістю запитів і відповідей з базами Інтерполу, що дає нам вищу гарантію, що до нас не будуть потрапляти кримінальні елементи», – підкреслив Арсен Аваков.

За його словами, у нинішній ситуації цей захист найактуальніший з точки зору перетину осіб з країн Азії, Близького Сходу, РФ. Але цей перелік буде постійно моніторитися, і РНБО прийматиме відповідні рішення.

«Для тих країн, з якими у нас адекватні стосунки, великі угоди, обмін даними – країн ЄС, Канади, США, більшості країн світу – не буде жодних проблем. Для країн, з якими постійно виникають інциденти, і є підстави припускати, що звідти можливий великий потік людей, які хочуть потрапити в Україну з сумнівною репутацією і сумнівними цілями, ми застосовуємо цей спосіб», – сказав Арсен Аваков.

Система, як підкреслив Олександр Турчинов, пов’язана з Державною міграційною службою, Службою безпеки, Національно поліцією. Це дає можливість посилити, як контррозвідувальні заходи, так і боротьбу з криміналітетом. Адже система дає змогу зробити чітку ідентифікації осіб, і унеможливити перетин кордону за підробленими документами, чи документами третіх осіб.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua