З вересня учні 10-11 класів навчатимуться за новими програмами з історії України, - Лілія Гриневич
четвер, 11 серпня 2016, 15:07

З цього навчального року старшокласники навчатимуться за новими програмами з історії України.

Відповідні зміни були ініційовані Українським інститутом національної пам’яті. Міністерство освіти і науки створило робочу групу з удосконалення та розвантаження програм. До її складу увійшли представники урядових, науково-дослідних і навчальних установ, зокрема Українського інституту національної пам’яті з проектом навчальної програми з історії України для 10-11 класів. Після тривалого  обговорення та вдосконалення фахівцями робочої групи, проект було затверджено на засіданні Колегії Міністерства освіти і науки України та відповідним наказом Міністра.

Уперше в старших класах вводяться практичні заняття з уроками узагальнення та тематичного оцінювання. Виділено в окремі теми Українську революцію 1917-1921 років. Тепер період масових репресій та великого терору в Україні здобув справедливу назву – «Встановлення й утвердження радянського тоталітарного режиму (1921-1939 рр.)». Окрім того, школярі будуть вивчати низку історичних постатей та персоналій, які сприяли розбудові України.

«Ми - країна, яка поряд має державу-агресора, яка постійно здійснює агресивну політику. Звичайно, в таких умовах, як і у всьому сучасному світі, зокрема в європейській спільноті, дуже важливе питання виховання національної ідентичності. І коли ми говоримо про українську школу, є дуже важливе питання виховання на цінностях. Сформувати у дитини любов до своєї країни, патріотизм - це величезне завдання, і це не мають бути окремі виховні уроки. Увесь зміст освіти має працювати на це», – зауважила Лілія Гриневич.

«Ми мусимо оновлювати осучаснювати зміст освіти, зокрема, й історію України. Тому, що впродовж багатьох років вихолощувався цей зміст. Сусідня держава присвоювала собі частину української історії. І тому, на цей предмет повинні оновлюватися наші стандарти освіти. У нас сьогодні є плеяда українських науковців, які, я сподіваюся, зможуть виписати нові українські підручники, але це є поступовий процес», – додала міністр.

У програмі виокремлено і розширено, зокрема, такі події, поняття, факти та терміни:

бій під Крутами;

етапи трудової та політичної еміграції;

війни радянської Росії з Українською Народною Республікою;

радянська окупація України;

адміністративно-територіальні зміни українських земель протягом усього ХХ столітті;

Акт відновлення Української Держави;

внесок українського народу у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні;

українці у військових формуваннях держав Об’єднаних Націй;

вводиться поняття «депортація» (депортація з Криму кримських татар та інших народів, а також масові депортації етнічних  українців  з Польщі в 1944-1946 роках);

Українська Гельсінська група та багато іншого.

 

Детальніше ознайомитися з новою програмою можна за цим посиланням.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua