За основу освітньої реформи ми взяли найуспішніший досвід Скандинавських країн та Балтії, – Тарас Кремінь (відео)
вівторок, 4 жовтня 2016, 12:19

В основу реформи освіти в Україні покладено передовий європейський досвід, зокрема Скандинавії, Польщі та країн Балтії.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт» у Верховній Раді, голова підкомітету з питань освіти Тарас Кремінь у ефірі Миколаївської ОДТРК у понеділок, 3 жовтня.

«Скандинавський досвід є одним з найуспішніших. Соціалізація дітей починається ледь не з двох років. Є трирівнева система середньої освіти. Є вища освіта, є працевлаштування, є нова модель фінансування освіти. До речі, за два тижні ми будемо проводити парламентські слухання стосовно нової моделі фінансування, за якої, в тому числі, можливо повністю імплементувати закон «Про вищу освіту» шляхом автономності вищих навчальних закладів, можливості заробляння таких коштів тощо», ‒ повідомив депутат.

Він пояснив, що за реформою передбачається збільшення взаємодії вчитель-учень-батьки, а також суттєве збільшення заробітних плат працівникам освіти. Тарас Кремінь висловив упевненість, що найближчого тижня у сесійній залі буде розглянуто законопроект «Про освіту», який був спільно підготовлений членами комітету та Міністерством освіти.

«Проект передбачає радикальні зміни: з’являються нові статті, нові положення, які змінять формат, власне, самої школи, навчально-виховного процесу, на вершині якого буде здібний, професійний, комунікативний, самодостатній учень як учасник освітнього процесу», ‒ уточнив Тарас Кремінь.

Разом із тим, за участі кваліфікаційних комісій та покращення умов праці і збільшення заробітних плат будуть виставлятися значно більші вимоги до педагогічних працівників. Так само збільшується відповідальність та участь у навчально-виховному процесі батьків. Згідно нової концепції розвитку школи, яка нещодавно була презентована міністром освіти, представником «Народного фронту» Лілією Гриневич, у навчально-виховному процесі необхідна участь вчителів, батьків та учнів. 

«Тому я запрошую до співпраці колег ‒ освітян, громадське середовище, політиків, депутатів міської, обласної, районних рад до обговорення цієї концепції. Ми готові провести виїзні засідання у будь-якому районі, у будь-якому місті обласного підпорядкування. Це все робиться тільки для того, щоб створити необхідні умови для нашої молоді», ‒ наголосив Тарас Кремінь. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua