За порушення закону «Про телебачення і радіомовлення» до телерадіомовників застосовуватимуть штрафні санкції, - Вікторія Сюмар (відео)
вівторок, 1 листопада 2016, 16:15

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» №4815, який передбачає введення більш м’якого, але водночас більш швидкого та ефективного регулювання інформаційного простору Національною радою з питань телебачення та радіомовлення – за допомогою штрафів за більшість порушень замість попереджень та позбавлення ліцензій телерадіомовників.

Відповідне рішення підтримали 236 народних депутатів.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар, коментуючи ухвалення цього законопроекту, наголосила, що якщо раніше існувала процедура попереджень телеканалам і у разі другого попередження їх позбавляли ліцензії, то тепер наряду з цим встановлюється чітка процедура визначення розміру штрафних санкцій та їх застосування Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення щодо телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, які порушили законодавство в інформаційній сфері.

«Тепер у нас штраф. Телекомпанія каже: «Гаразд, ми визнаємо, це була помилка, ми випадково помилилися, ми заплатили штраф». Якщо впродовж року це порушення не повторюється, тоді цієї помилки ніби не було, вона скасовується де-факто. Тобто, це м’яке регулювання, але воно швидке і ефективне», - пояснила голова профільного комітету.

Вона також додала, що сьогодні суспільство вимагає від влади адекватно реагувати на порушення телеканалами законодавства, але, з іншого боку, позбавлення їх ліцензії може трактуватися як наступ на свободу слова, тому і була запропонована система штрафів за м’які порушення.

За словами Вікторії Сюмар, за кожне конкретне порушення визначена чітка сума штрафу: це 5, 10, 15, 20 і 25% від ліцензійного збору в залежності від порушення.

«25% від ліцензійного збору – це тільки за ті порушення, коли закликають до сепаратизму, до зміни державного ладу, пропагують агресію та війну. Тобто всі ті антиконституційні речі, які є надзвичайно жорсткими», - наголосила народний депутат.

У той же час, як зауважила Вікторія Сюмар, у разі таких серйозних порушень законодавства телерадіоорганізаціям одночасно зі штрафом у 25% може бути винесене і попередження, тоді як за більш м’які порушення будуть виписуватися лише штрафи.

«В умовах інформаційної агресії проти України ми маємо розуміти, що ми не повинні припускатися дуже багатьох речей на українському телебаченні, які, на жаль, сьогодні є», - підсумувала заступник керівника фракції «Народний фронт». 

Вікторія Сюмар переконана, що ухвалення законопроекту №4815 «дасть національному незалежному регулятору можливості впливати на інформаційний простір з тим, аби в ньому було менше таких явищ, як сепаратизм тощо». 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua