Забороною російських телеканалів і кіно та квотуванням іноземної продукції ми захистили Україну в інформаційній сфері, – Вікторія Сюмар (відео)
вівторок, 19 лютого 2019, 15:27

За допомогою жорстких кроків щодо теле-, кіно- та друкованої продукції країни-агресора Україні вдалося захистити себе в інформаційній сфері.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", голова профільного Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час виступу на засіданні парламенту, присвяченому п`ятій річниці збройної агресії РФ проти України.

"У дні, коли в центрі Києва розстрілювали Небесну сотню, Росія вже почала окупацію українського Криму. На території України працювали російські пропагандистські телеканали. Вони панували в свідомості людей і фактично відкривали дорогу російським гарматам та бронетехніці", – зазначила вона.

За словами народного депутата, Україна постала перед величезним викликом, перед яким європейські країні не стикалися протягом багатьох десятиліть.

"Нам потрібно було формувати відповіді на ці виклики, в першу чергу – в інформаційній сфері", – пояснила представник "Народного фронту".

"Ми поставили перед собою задачу закрити російські пропагандистські канали. Ми отримували десятки звернень від європейських структур, де йшлося про те, що не можна цього робити, бо це не демократичний засіб. Я дуже рада, що ми це зробили максимально швидко й у максимально законний спосіб – рішенням суду. І це фактично зупинило розпалювання міжнаціональної ворожнечі, яким займалися ці телеканали. Сьогодні країни Європи доходять до тих самих висновків і роблять подібні речі в себе", – повідомила Вікторія Сюмар.

Вона також зазначила, що оскільки Росія проникала в Україну в тому числі через українські медіа – через своє кіно, свої різноманітні програми, через культурну сферу, - постало завдання сформувати українську сферу культури. Бо тоді вона була фактично тотально монополізована Росією.

"Після закриття російських телеканалів ми вдалися до низки достатньо жорстких засобів. Зокрема, до заборони російських фільмів в Україні, особливо тих, котрі пропагують органи влади та силові структури держави-агресора. Знову-таки, було багато криків, що це нібито не демократично. В результаті Україна почала знімати власне кіно, і у нас нарешті вперше з’явилися українські патріотичні фільми про наших героїв", – заявила народний депутат.

"Наступним кроком було квотування. Сьогодні в ефірі пісень українською мовою – 60%! І українська пісня витіснила фактично російську попсу, яка проникала в українську свідомість. Ми впровадили квоти на телебаченні і вилучили російський інформаційний продукт із квоти європейського. Натомість ми почали продукувати власні програми, які нарешті зробили український інформаційний простір справді українським", – додала представник "Народного фронту".

"Да, засоби жорсткі. Чи можливо було інакше в умовах гібридної війни – навряд чи. Ми не забували про свою європейськість, коли продовжували проводити реформи всередині країни. Продовжували роздержавлювати друковану пресу, робити суспільне мовлення. Ми не забували про свою європейськість, але, як сказав сьогодні пан голова (Голова ВР Андрій Парубій. – Ред.), ми також показали, що Путіна можна і треба зупиняти. І в інформаційній сфері ми це зробили", – підсумувала голова комітету.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua