Україна досягла домовленості з комітетом кредиторів щодо реструктуризації і часткового списання боргів, – заява Арсенія Яценюка (відео)
четвер, 27 серпня 2015, 14:09

«Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбудеться. Україна досягла домовленості з комітетом кредиторів щодо реструктуризації і часткового списання боргів», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на позачерговому засіданні Уряду в четвер, 27 серпня.

(Повний текст заяви)

«Шість місяців тому наша команда під головуванням Міністра фінансів України Наталі Яресько вступила в нерівні перемовини з кредиторами. За останні п’ять років не нами було взято зовнішніх кредитів на суму близько 40 мільярдів доларів США. Це неймовірне ярмо на український Державний бюджет і на кожного громадянина країни.

Мало хто сподівався на те, що Україна успішно завершить перемовини з зовнішніми кредиторами. Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбудеться. Україна досягла домовленості з комітетом кредиторів щодо реструктуризації і часткового списання наших боргів.

Завдяки зусиллям Міністра фінансів та Уряду України нам вдалося отримати наступні умови.

Перше. 20% боргових зобов’язань країни списується нашими кредиторами. Мова іде про те, що Уряд України списав майже 4 мільярда доларів США.

Друге. Вартість обслуговування наших кредитів не підвищується в загальному обсязі витрат, які здійснює Державний бюджет на обслуговування кредитів.  

Третє. У найближчі чотири роки Україна не буде погашати тіло кредиту, і наші зобов’язання, які ми повинні були платити з 2015 року, переносяться на чотири роки.

Умови, які отримала Україна, не отримувала жодна країна, починаючи з 2000 року, яка не оголошувала дефолт. Тобто середній розмір списання, який можна було досягнути без оголошення дефолту, був не вище 10%. Україна списала 20% зобов’язань перед кредиторами.

Ми вітаємо наших кредиторів із тим, що вони прийняли пропозицію Уряду України, і це також їхній внесок в економічну і фінансову стабілізацію країни.

Також Україна випустить інструмент, який безпосередньо зацікавлює іноземних кредиторів у зростанні української економіки і зростанні внутрішнього валового продукту країни.

Рішення Уряду України дає можливість стабілізувати економічний і банківський сектор. Це – ще один внесок у стабільність як національної грошової одиниці, так і банківського сектору.

Російська Федерація не приєдналась до комітету кредиторів. І тому Уряд України офіційно заявляє, що Росія за жодних обставин не отримає кращих умов, ніж отримають інші кредитори. Це їхнє рішення. Або приймайте наші умови, або кращих умов ви ніколи не отримаєте».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua