Закликаю Верховну Раду підтримати докорінну реформу військово-промислового комплексу, - Сергій Пашинський (відео)
понеділок, 22 квітня 2019, 13:50

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони закликає народних депутатів підтримати законопроект про внесення докорінних змін в діяльність військово-промислового комплексу країни.

Про це під час засідання Погоджувальної ради заявив Голова комітету, народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський.

За його словами, розроблений законопроект містить чотири пункти, які мають на меті позитивні якісні зміни у функціонуванні ВПК України. Ці зміни спрямовані на посилення стратегічного партнерства в галузі та відкритість і прозорість роботи оборонної сфери держави.

"В даний момент реєструється законопроект про докорінну реформу військово-промислового комплексу. Цей законопроект має чотири основні пункти. Перший: формування державного оборонного замовлення буде повністю змінене, і в його основу буде вкладено директиву ЄС про механізм закупівлі зброї. Друге: ми пропонуємо внести докорінні зміни в закон про державну таємницю, і фактично 70% державного оборонного замовлення буде позбавлено статусу державної таємниці. Таким чином, ці закупівлі відбуватимуться публічно, відкрито та зрозуміло", - зазначив Пашинський.

Він додав, що зазначений проект закону також має на меті зміни в управління оборонною сферою та посилення і розширення співпраці державних оборонних підприємств із зарубіжними партнерами.

"Третє: ми скасуємо закон Януковича про особливості управління підприємствами ВПК. Нагадаю, цей закон був ухвалений в 2011 році виключно з метою координації корупційних потоків. Згідно з раніше ухваленим законом про нацбезпеку, уряд має створити орган центральної виконавчої влади для контролю та координації через створення профільних вертикально координованих холдингів. І наостанок, ми пропонуємо розповсюдити на ВПК закон про державно-приватне партнерство. Це дасть можливість залучити не лише фінансові інвестиції, а й залучити наших стратегічних партнерів для створення спільних підприємств. Це підніме наш оборонний комплекс до світового рівня. Прошу невідкладно додати запропоновані зміни до порядку денного Верховної Ради, та підтримати їх за основу", - резюмував Сергій Пашинський.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua