Закон про мову не роз’єднує, а об’єднує суспільство, – Микола Княжицький (відео)
четвер, 28 лютого 2019, 18:45

Законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" лише об’єднує суспільство та не містить жодної норми про нібито кримінальне переслідування, як розповідають деякі депутати.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова профільного Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький виступаючи з парламентської трибуни.

"Те, що мова є державним символом, визначив Конституційний Суд у 1999 році" – наголосив він.

"Саме законом про мову ми почали розбудовувати незалежну українську державу. Саме з цим законом виходили українські студенти на голодування, а потім – виходили українці під час першого і другого Майдану", – зазначив Микола Княжицький.

"Захищаючи цей закон, люди виходили на "мовний майдан". Бажаючи прийняття цього закону, українські воїни зараз захищають українську землю, адже, відповідно до досліджень Центру Разумкова, 85% українців вважають українську мову рідною. На жаль, цей закон було скасовано Конституційним Судом після того, як його було сплюндровано так званим "законом Колесніченка-Ківалова", – додав народний депутат.

Микола Княжицький заявив, що Україна є єдиною державою в регіоні, яка наразі не має закону про державну мову.

"Його має Польща, яка саме через це й не говорить російською або німецькою, такий закон мають країни Балтії, має Словаччина. Навіть Росія, яку тут так захищають деякі люди, котрі не хочуть прийняття цього закону, оскільки розраховують взяти реванш на парламентських виборах та знищити здобутки Майдану, спаплюжити всі ті досягнення, які ми з вами в цьому залі досягли, відродивши українську пісню, українське кіно", – наголосив представник "Народного фронту".

"Закон, безумовно, нікого не розділяє – він об’єднує суспільство, задовольняє потреби тих мільйонів українців на сході, які насильно русифіковувалися, а зараз хочуть вчити українську та просять нас прийняти цей закон. Він жодним чином не ображає права національних меншин, оскільки містить норму, що протягом шести місяців уряд подасть закон щодо захисту інших мов та національних меншин", – заявив він.

"Мене глибоко обурив виступ представників "Опоблоку", які тут допускали приниження українців, угорців, росіян за мовним принципом. Ми живемо в демократичній країні і ніколи не дозволимо цим маріонеткам окупантів ображати будь-яких наших співгромадян незалежно від того, якою мовою вони говорять та спілкуються", – підсумував Микола Княжицький.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua