Закон про мову поставить Україну в один ряд з державами, де вона є основою самобутності, культури та самосвідомості, – Микола Княжицький (відео)
середа, 6 лютого 2019, 10:45

Народний депутат фракції "Народний фронт", голова профільного комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький закликав парламентарів підтримати на наступному пленарному тижні ухвалення закону про використання української мови як державної в другому читанні та в цілому.

Про це він сказав на ранковому засіданні парламенту.

"Ми вже зробили незвичайно багато, але маємо зробити ще кілька кроків. Один з них, за який я надзвичайно переживаю, – це закон про застосування української мови як державної", – зазначив народний депутат.

За його словами, якщо Верховна Рада поточного скликання не зможе ухвалити цей документ, парламенту наступного скликання буде дуже складно це зробити.

"Бо коли дивишся на оцей вир емоцій, не завжди чесних, не завжди конструктивних, коли розумієш, яким буде наступний парламент, то часто боїшся, що буде складно продовжувати те, що ми вже зробили", – уточнив він.

Микола Княжицький закликав колег по парламенту на наступному пленарному тижні проголосувати за закон про мову.

"Ідеологія цього закону така, що він не просто утверджує українську мову - ми будемо створювати навчальні центри з вивчення української мови в усіх регіонах України. Ви знаєте, що вже зараз понад 90% дітей на Одещині, на Донеччині, на Луганщині йдуть до української школи. Люди хочуть, аби їхні діти говорили українською, щоб розвивалася українська культура", – пояснив представник "Народного фронту".

"Закон передбачає, окрім створення таких центрів, ще й відтермінування дуже багатьох дій. Тому, якщо ми ухвалимо цей закон, це не означає, що вже завтра українське телебачення і радіо стане на 100% україномовним або газети почнуть видаватися лише українською. Звичайно, ні. Закон дбатиме про права національних меншин. Але ми повинні зробити так, щоб уже за 5-10 років наша країна нічим не відрізнялася від будь-якої сусідньої країни – Польщі, Угорщини, Франції, Німеччини, де мова є основою самобутності та культури, самосвідомості", – додав він.

"Закликаю всіх припинити будь-які фальсифікації та провокації, які зараз лунають у пресі з метою зірвати ухвалення цього закону, та об’єднатися. Запевнюю вас, що всім фракціям, які мають кандидатів у президенти, підтримка цього закону допоможе отримати голоси громадян і на Заході, і на Сході країни. Ми зробили абсолютно європейський закон. І це велика політична відповідальність – прийняти його саме зараз", – підсумував Микола Княжицький.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua