Закон про мову ухвалять між першим і другим турами президентських виборів, - Вікторія Сюмар (відео)
четвер, 14 березня 2019, 13:08

Ухвалення законопроекту №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної очікується між першим та другим турами президентських виборів.

Про це під час спілкування з журналістами в кулуарах Верховної Ради заявила народний депутат фракції "Народний фронт", голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

"Ми очікуємо, що закон про мову буде ухвалений між першим і другим туром президентських виборів", - зазначила парламентар.

В законопроекті, за словами Сюмар, закладено збільшення квот на українську мову в ефірі радіо, телебачення та друкованих видань. Вона висловила переконання, що збільшення квоти з 75% до 90% у мовленні не зашкодить мовникам, оскільки і нинішні вимоги доволі успішно виконуються.

"Що стосується друкованих ЗМІ, то законопроект передбачає штраф за порушення вимоги про 50% україномовного накладу. Він несуттєвий, порядку 7 тисяч гривень. За дотриманням квот слідкуватимуть уповноважені особи, які складатимуть відповідні протоколи порушень, відслідковуватимуть наклади. Це доволі технологічно складна процедура", - розповіла Сюмар.

Вона також підкреслила, що квоти на україномовний контент, у випадку з друкованою пресою, набувають чинності за 2-2,5 роки після ухвалення закону. ЗМІ матимуть досить тривалий перехідний період, протягом якого зможуть призвичаїти своїх читачів читати українською, переконана голова комітету.

"На телебаченні квота про 75% україномовного ефіру доволі успішно працює, відтоку аудиторії не сталося. Перевиконання квот на радіо також свідчить про те, що по закінченні перехідного періоду аудиторія сприймає україномовний контент не менш, а то й більш охоче, ніж іноземною мовою", - підсумувала Вікторія Сюмар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua