Закон про мову є одним з віхових документів, ухвалених цим складом парламенту, – депутати "Народного фронту"
вівторок, 14 травня 2019, 10:41

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" став одним із віхових документів, ухвалених парламентом восьмого скликання поруч із декомунізацією, Угодою про асоціацію з ЄС, отриманням безвізового режиму та законом "Про освіту".

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Тарас Кремінь у коментарі виданню "Голос України".

"Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який ми з 75 колегами-співавторами зареєстрували ще 2017 року, а з того часу зробили все від нас залежне для побудови цілісної системи захисту, розвитку та підтримки конституційного чинника державної єдності та національної безпеки, став, на мою думку, одним із віхових документів у діяльності Верховної Ради України восьмого скликання поруч із декомунізацією, Угодою про асоціацію з ЄС, отриманням безвізового режиму, законом "Про освіту", – зазначив Тарас Кремінь.

Він наголосив, що цей документ відповідає викликам часу, базується на кращих взірцях світового мовного законодавства та жодним чином не обмежує мов національних меншин. "Навпаки, гарантує кожному право на отримання інформації та послуг в усіх публічних сферах українською мовою, жодним чином не обмежуючи приватного спілкування та релігійних обрядів", – додав представник "Народного фронту".

За словами Тараса Кременя, саме тому одне з найголовніших завдань закону остаточно вивести питання української мови, на якому спекулюють, скільки існує наша держава, зі сфери політичних спекуляцій, якими заповнено інформаційний простір, до сфери реального розвитку: освіти, науки, культури, ЗМІ, книговидання, кожної сфери, де шанують і дбають про національні символи державності, ідентичності, єдності.

У свою чергу народний депутат фракції "Народний фронт" Юрій Береза заявив, що ухвалення мовного закону не спонукає до нападу на угорську чи польську, на румунську чи болгарську або на будь-які інші мови, а лише змушує поважати українську.

"Найголовніше там, де є українська мова, там немає війни, немає анексії. Там, де є українська мова і лунає українська пісня, там не падають снаряди й не приходить російський окупант захищати "рускій мір", – підкреслив він.

"Наша мова це не просто ознака української держави, це ознака нашої ідентичності", – наголосив Юрій Береза.

За його словами, не треба придумувати казки чи байки з приводу застосування мови. "Закон робить усе, щоб нарешті держава, яка є найбільшою в Європі, мала свою мову — законну, надану богами, предками та історією", – пояснив народний депутат.

"Постанови про скасування голосування за цей закон придумала "п’ята колона" адепти "руского міра". Але його вже нічого не стримає… Думаю, українців уже можна привітати з тим, що вони мають свій закон про мову", – резюмував Юрій Береза.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua